Πήλινο άθυρμα (πλαταγή) στη μορφή περιστεριού

Πήλινο άθυρμα (πλαταγή) στη μορφή περιστεριού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο άθυρμα (πλαταγή) στη μορφή περιστεριού (EL)
Terracotta rattle in the form of a dove (EN)

Πήλινο άθυρμα (πλαταγή) στη μορφή περιστεριού. Ακέραιο. Πολύ μικρές αποκρούσεις και σκασίματα στην επιφάνεια του πηλού. Διατηρούνται ίχνη ερυθρού χρώματος στο περίγραμμα των φτερών, στην κορυφή της κεφαλής και στο ράμφος. Πηλός ανοιχτός ερυρθοκάστανος, με αρκετή μίκα και προσμείξεις ασβέστη. Το περιστέρι παριστάνεται καθισμένο στο έδαφος με τις φτερούγες διπλωμένες, να ενώνονται πάνω από την ανοιχτή τριγωνική ουρά. Οι όγκοι αποδίδονται συνοπτικά και τονίζονται με ρηχές παράλληλες ραβδώσεις στα φτερά και την ουρά. Το επάνω μέρος του ειδωλίου έχει κατασκευαστεί σε μήτρα και διακρίνεται το σημείο ένωσης με το κάτω μέρος του σώματος που είναι αδιαμόρφωτο. Η επίπεδη επιφάνεια έδρασης φέρει τρεις μικρές διαμπερείς κυκλικές οπές στον κατά μήκος άξονα για εξαερισμό κατά την όπτηση του ειδωλίου αλλά και για τη λειτουργία του ως άθυρμα (παιδικό παιχνίδι) και συγκεκριμένα πλαταγή (κουδουνίστρα), καθώς στο εσωτερικό του περιέχει μικρό αντικείμενο για την παραγωγή ήχου. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Κουδουνίστρα (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Rattle (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 6.2 εκ. Μήκος: 14.0 εκ. Ύψος: 8.0 εκ. (EL)


1 AD - 200 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

QVM3CM



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.