Τμήμα πήλινου θεατρικού προσωπείου

Τμήμα πήλινου θεατρικού προσωπείου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα πήλινου θεατρικού προσωπείου (EL)
Part of a terracotta theatrical mask (EN)

Τμήμα πήλινου θεατρικού προσωπείου. Συγκολλημένο από δύο τμήματα. Λείπουν τμήμα της κόμμωσης στο άνω μέρος του κεφαλιού, οι απολήξεις των παρειών, το κάτω χείλος και το πηγούνι. Η δεξιά παρειά φέρει εκτεταμένες επιφανειακές απολεπίσεις. Το προσωπείο αποδίδει νεανική αντρική μορφή. Τα μάτια είναι διάτρητα, μεγάλα, αμυγδαλωτά και ελαφρώς κατωφερικά, η μύτη ευθεία, με δύο τυφλές οπές στη θέση των ρουθουνιών, το στόμα μικρό (όσο μπορεί να διακρίνει κανείς από το τμήμα του άνω χείλους που διατηρείται) και μισάνοιχτο. Η έκφραση είναι σοβαρή, συναισθηματικά αποφορτισμένη. Στο μέτωπο φέρει πλατιά, ακόσμητη ταινία, πάνω από την οποία πέφτουν ελεύθερα οι κοντοί, κυματιστοί βόστρυχοι των μαλλιών. Εκατέρωθεν του κεντρικού βοστρύχου ανοίγονται από μία οπή, προφανώς για ανάρτηση, ενώ μια τρίτη οπή διακρίνεται και στον δεξιό κρόταφο. Το πέρας του προσωπείου εντοπίζεται στην περιφέρεια της κόμμωσης. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Προσωπείο θεατρικό (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Theatre mask (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 15.5 εκ. Ύψος: 10.2 εκ. (EL)


100 BC - 100 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

8PTPPX



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.