Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής

Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής (EL)
Terracotta figurine of an enthroned female figure (EN)

Πήλινο ειδώλιο ένθρονης γυναικείας μορφής. Λείπουν το αριστερό πτερύγιο του ερεισίνωτου του θρόνου και το δεξί τμήμα του υποποδίου. Το ειδώλιο είναι συγκολλημένο και συμπληρωμένο με γύψο στον λαιμό της μορφής. Πηλός ερυθρός. Στην επιφάνειά του, που είναι φθαρμένη σε μερικά σημεία, διατηρούνται ίχνη μαύρου και λευκού επιχρίσματος, καθώς και ερυθρού χρώματος. Η μπροστινή όψη είναι καμωμένη με μήτρα, η πίσω επίπεδη. Στο κάτω μέρος υπάρχει μικρή τριγωνική οπή αερισμού. Η μορφή σε μετωπική στάση κάθεται σε θρόνο, του οποίου το ερεισίνωτο απολήγει στα πλάγια σε πτερύγια και πατά σε ένα μικρό υποπόδιο. Τα χέρια της ακουμπούν πάνω στα γόνατα. Φορά στεφάνη στο κεφάλι και ενώτια στα αυτιά. Είναι ενδεδυμένη με έναν μακρύ απτύχωτο χιτώνα και ένα επίβλημα που, καλύπτοντας το κεφάλι, πέφτει δεξιά και αριστερά από τον λαιμό. Μικροί πυκνοί μαύροι βόστρυχοι πλαισιώνουν το μέτωπο. Με μια κηλίδα μαύρου χρώματος δηλώνονται οι κόρες των ματιών. Οι βόστρυχοι επάνω από το μέτωπο αποδίδονται ως ενιαία μάζα, γεγονός που οφείλεται πιθανόν στη χρησιμοποίηση για την κατασκευή του φθαρμένης μήτρας. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ειδώλιο γυναικείας μορφής (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Female figurine (EN)

Πηλός (EL)
Clay (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Ύψος: 11.7 εκ. (EL)


500 BC - 501 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

1JAOB9



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.