Σταυρός αγιασμού
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Σταυρός αγιασμού. Ξυλόγλυπτος πυρήνας, μεταλλικό, επίχρυσο, συρματερό πλαίσιο. Βάση ημισφαιρική με στενό χείλος της έδρασης από συνεχή, επαναλαμβανόμενα, πυκνά τριγωνάκια που περιέχουν κύκλους. Συρματερή διακόσμηση, αποτελούμενη από φυτικά μοτίβα, έλικες και άνθη. Ενιαίο στέλεχος με τέσσερα σφαιρικά συρματερά κομβία, το κατώτερο πεπλατυσμένο. Στη μία όψη του ξυλόγλυπτου πυρήνα η Βάπτιση στο μέσο μεταξύ δύο ευαγγελιστών, στα σκέλη της κάθετης κεραίας, και δύο προφητών με ανοικτά ειλητά, στα σκέλη της οριζόντιας κεραίας. Στην άλλη όψη, η Σταύρωση στο μέσο, επίσης μεταξύ δύο προφητών, στην οριζόντια κεραία, και δύο ευαγγελιστών στα σκέλη της κάθετης κεραίας. Μεταλλική, επίχρυση επένδυση με μακρόστενα, συρματερά, φυτικά κοσμήματα στις άκρες των κεραιών και πιο σύνθετα μοτίβα με άνθη στις εσωτερικές γωνίες. Κοράλλια περιγράφουν σε ίσες αποστάσεις τις πλευρές και στολίζουν τα άκρα των κοσμημάτων. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Σταυρός αγιασμού (EL)
Sanctification cross (EN)

Ξύλο (EL)
Λίθος πολύτιμος (EL)
Μέταλλο (EL)
Wood (EN)
Precious stone (EN)
Metal (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Πλάτος: 12.0 εκ. Ύψος: 23.5 εκ. (EL)


1801 AD - 1899 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

T6UZVU



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.