Χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο των Αλεξανδρείων Ολυμπίων αγώνων της Βέροιας

Χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο των Αλεξανδρείων Ολυμπίων αγώνων της Βέροιας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο των Αλεξανδρείων Ολυμπίων αγώνων της Βέροιας (EL)
Gold commemorative medal of the Alexandreia Olympia games, held at Veroia (EN)

Χρυσό αναμνηστικό μετάλλιο των Αλεξανδρείων Ολυμπίων αγώνων της Βέροιας. Ακέραιο. Εμπροσθότυπος: εικονίζεται σε κατατομή, προς τα δεξιά, κεφαλή της Ολυμπιάδας, συζύγου του Φιλίππου Β' και μητέρας του Μ. Αλεξάνδρου. Φορά χιτώνα, που διακρίνεται στο λαιμό και ιμάτιο, που διακρίνεται ως κάλυμμα κεφαλής. Ανασηκώνει το κάλυμμα με το αριστερό της χέρι. Στα μαλλιά της, που είναι μαζεμένα, φορά ταινία ή ταινιωτό διάδημα. Η μορφή είναι νεανική με ιδεαλιστικά χαρακτηριστικά. Η χειρονομία της "αποκάλυψης", γνωστή από τη σύνδεσή της με την Ήρα, υποδηλώνει πως η Ολυμπιάς εικονίζεται την ημέρα του γάμου της. Οπισθότυπος: εικονίζεται Νηρηίδα, καθισμένη στη ράχη θαλάσσιου τέρατος, προς τα αριστερά. Είναι γυμνή, αλλά κάθεται πάνω στο πτυχωμένο ιμάτιό της, που είναι περασμένο και στο δεξί της χέρι. Με το ίδιο χέρι περνά γιρλάντα στο κεφάλι του κήτους. Τα μαλλιά της είναι μαζεμένα πίσω, αλλά δύο βόστρυχοι κατεβαίνουν ως τους ώμους της. Φορά βραχιόλι στο αριστερό της μπράτσο και στους δύο αστραγάλους. Το κήτος έχει κεφάλι και εμπρός πόδια ταύρου, αλλά το σώμα του διαμορφώνεται σε συνεστραμμένη μακρά ουρά ψαριού. Καλπάζει μέσα στα κύματα, πάνω από δύο ψάρια και μια αχιβάδα. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Μετάλλιο αναμνηστικό (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Commemorative medal (EN)

Χρυσός (EL)
Gold (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Διάμετρος: 5.8 εκ. (EL)


226 AD - 250 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

SAVNJC



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.