Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με τέθριππο άρμα

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με τέθριππο άρμα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με τέθριππο άρμα (EL)
Part of a mosaic with depiction of a quadriga (EN)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπεδου με τέθριππο άρμα. Αποσπασματικά σωζόμενο, καλή διατήρηση της επιφάνειας. Το τμήμα ψηφιδωτού προέρχεται από την κεντρική παράσταση του τρικλινίου λουτρών. Η παράσταση αναπτύσσεται με τη μορφή ψευδοεμβλήματος. Τα διακοσμητικά πλαίσια που την περιβάλλουν είναι μία ζώνη λευκού χρώματος και μία ζώνη με χρωματικές διαβαθμίσεις στον τύπο του «ουράνιου τόξου». Χρησιμοποιήθηκαν ψηφίδες ευρείας χρωματικής κλίμακας: λευκές, μαύρες, ρόδινες, κίτρινες, ερυθρές κ.ά., από πέτρα, κεραμίδι και υαλόμαζα, όπως ενδεικτικά οι πράσινες και οι γαλαζοπράσινες. Απεικονίζεται τέθριππο άρμα, από το οποίο έχουν διασωθεί μόνο τα τρία άλογα του νικηφόρου τεθρίππου, το οποίο βλεπόταν σωστά από την πλευρά των συμποσιαστών. Πίσω από τα άλογα εικονίζονται, επάνω σε υψηλή λευκή βάση με προεξέχουσα επίστεψη, δύο έπαθλα- μετάλλινοι αγωνιστικοί στέφανοι, κοσμημένοι με πολύτιμους λίθους, που περιέχουν την επιγραφή ΠΥΘΙΑ, δηλώνοντας τους αγώνες στους οποίους νίκησε το άρμα. Αμέσως ψηλότερα, επάνω από κάθε στέφανο υπάρχουν οι επιγραφές ΑΡΜΑ και ΣΥΝΩΡΙΣ που δηλώνουν τα δύο αθλήματα στα οποία νίκησε ο ηνίοχος με τα άλογα του. Aριστερότερα, διασώζεται τμήμα μιας δέλτου με λαβές (tabula ansata), που περιείχε αφιερωματική, πιθανότατα, επιγραφή, από την οποία διατηρήθηκαν τα δύο τελευταία γράμματα της κάθε σειράς: [...] ΧΗ / [...] ΤΙ. Πιο αριστερά θα παριστάνονταν ίσως ακόμη δύο αγωνιστικοί στέφανοι με τα ονόματα των ίδιων ή άλλων αγωνισμάτων. Tο ψηφιδωτό του τεθρίππου χαρακτηρίζεται για την υψηλή του ποιότητα, ιδιαίτερα εμφανή στις μορφές των αλόγων, τα οποία αποδίδονται σχεδόν ζωγραφικά, με μικρές ψηφίδες και πλούσιες, διαφορετικές στο καθένα, χρωματικές διαβαθμίσεις. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Γυαλί πολύχρωμο (EL)
Πηλός (EL)
Λίθος (EL)
Clay (EN)
Rock (EN)
Multicolor glass (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 102.0 εκ. Μήκος: 174.0 εκ. (EL)


240 AD - 270 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5CM0BE



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.