Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παραστάσεις προσωποποιήσεων του έτους ή των Ωρών

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παραστάσεις προσωποποιήσεων του έτους ή των Ωρών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παραστάσεις προσωποποιήσεων του έτους ή των Ωρών (EL)
Part of a mosaic with depictions of personifications of Year or of Horai (EN)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παραστάσεις προσωποποιήσεων του έτους ή των Ωρών. Αποσπασματικά σωζόμενο, σώζονται δυο διάχωρα και μέρος τρίτου. Καλή διατήρηση της επιφάνειας. Οι παραστάσεις αναπτύσσονται στο χώρο του δαπέδου με τη μορφή ψευδοεμβλημάτων, που περιβάλλονται από τριταινιωτό πλοχμό και οδοντωτή ταινία. Χρησιμοποιήθηκαν ψηφίδες ευρείας χρωματικής κλίμακας: λευκές, μαύρες, ερυθρές, κίτρινες, ιώδεις κ.ά., από πέτρα, κεραμίδι και υαλόμαζα, όπως ενδεικτικά οι πράσινες και οι πρασινογάλαζες. Οι απεικονίσεις στους τρεις τετράγωνους πίνακες έχουν ερμηνευτεί ως Διόνυσος και γυναικεία μορφή, ως προσωποποιήσεις των εποχών του έτους ή ως Ώρες. Οι δύο σωζόμενες προτομές προβάλλονται πάνω σε λευκό βάθος και είναι στεφανωμένες με άνθη και καρπούς, τα σύμβολα δηλαδή που συνήθως συνοδεύουν τις απεικονίσεις των εποχών του έτους. Το γεγονός, ωστόσο, ότι απουσιάζει η τέταρτη εποχή, οδηγεί στην υπόθεση ότι πρόκειται για την πολύ σπανιότερη, κατά την περίοδο στην οποία ανήκει το ψηφιδωτό, παράσταση των τριών Ωρών. Εντός του πρώτου διαχώρου εικονίζεται νεανική προτομή τοποθετημένη διάγωνια εντός του τετραγώνου. Έχει μακριά μαλλιά που πέφτουν πίσω από τους ώμους. Φοράει στο κεφάλι στεφάνι με άνθη, από ερυθρές, ροδαλές, λευκές και κυανές ψηφίδες. Στο δεύτερο διάχωρο εικονίζεται άλλη νεανική προτομή που στρέφει το κεφάλι ελαφρώς προς τα δεξιά. Φοράει χιτώνα και έχει μακριά κόμη, με χωρίστρα στη μέση, που πέφτει στους ώμους. Φέρει στεφάνι, του οποίου οι λεπτομέρειες, αποδίδονται επίσης με πολύχρωμες ψηφίδες. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Πηλός (EL)
Γυαλί έγχρωμο (EL)
Λίθος (EL)
Clay (EN)
Colored glass (EN)
Rock (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 73.0 εκ. Μήκος: 142.0 εκ. (EL)


250 AD - 299 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

4ATDYI



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.