Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση ψαριών

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση ψαριών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση ψαριών (EL)
Part of a mosaic with depiction of fishes (EN)

Τμήμα ψηφιδωτού δαπέδου με παράσταση ψαριών. Λείπει ολόκληρο το τρίτο ψάρι από αριστερά και τμήματα από τα υπόλοιπα. Η παράσταση προβάλλεται πάνω σε λευκό βάθος, μέσα σε επίμηκες ορθογώνιο διάχωρο. Πάνω στο λευκό βάθος του διαχώρου, υπάρχουν ταινίες σκούρου πράσινου χρώματος, τα άκρα των οποίων τέμνονται στις γωνίες και πλαισιώνουν την παράσταση. Δύο σειρές ψηφίδων σκούρου χρώματος γύρω από αυτές τις ταινίες ορίζουν μια πλατιά ταινία. Η ταινία αυτή χωρίζεται από λευκή κυματοειδή γραμμή, της οποίας το εσωτερικό αποτελείται από πράσινες ψηφίδες, ενώ το εξωτερικό από ερυθρές. Πέρα από αυτήν την ταινία υπάρχει και μια άλλη λευκή που στην αριστερή πλευρά της σώζεται και σειρά ψηφίδων σκούρου χρώματος. Μέσα στο διάχωρο εικονίζονται τέσσερα ψάρια στραμμένα προς διάφορες κατευθύνσεις, χωρίς υποδήλωση θάλασσας ή νερού. Τα δύο είναι στραμμένα προς τις εξωτερικές γωνίες του διαχώρου και τα άλλα εικονίζονται αντωπά στο κέντρο της παράστασης. Το πρώτο και το τρίτο ψάρι από αριστερά αποδίδονται με ερυθρές αποχρώσεις, ενώ το δεύτερο και το τέταρτο με κυανές. Τα ψάρια αποδίδονται ρεαλιστικά ως προς το σχεδιασμό των λεπτομερειών τους και τα χρησιμοποιούμενα χρώματα διαβαθμίζονται με τρόπο ώστε να εξαίρεται ο όγκος των σωμάτων. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Λίθος (EL)
Rock (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Μήκος: 168.5 εκ. Ύψος: 63.0 εκ. (EL)


250 AD - 299 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

4BB2WW



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.