Ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρική και φυτική διακόσμηση

Ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρική και φυτική διακόσμηση
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρική και φυτική διακόσμηση (EL)
Mosaic floor with geometric and vegetal decoration (EN)

Ψηφιδωτό δάπεδο με γεωμετρική και φυτική διακόσμηση. Λείπει η μια πλευρά, μικρά τμήματα των άλλων δύο και λίγες ψηφίδες από διάφορα σημεία της διακόσμησης. Περιβάλλεται από ταινία που ορίζεται, πάνω στο λευκό βάθος, από δύο μαύρες γραμμές οι οποίες φέρουν κυματοειδή βλαστό. Από τον βλαστό εκφύονται φύλλα κισσού εναλλάξ που στρέφονται προς το εσωτερικό του δαπέδου και προς τα έξω. Τα μεν εσωτερικά είναι κίτρινου, τα εξωτερικά ερυθρού χρώματος. Μέσα στη σύνθεση υπάρχει ταινία, η οποία φέρει θέουσα σπείρα των ίδιων χρωμάτων με την προηγούμενη. Διαμορφώνεται πλέγμα το οποίο κατά διαστήματα σχηματίζει τετράγωνα διάχωρα, τα οποία κοσμούνται με τα εξής σχήματα: ζατρικοειδή κοσμήματα με μικρότερα ή μεγαλύτερα τετράγωνα, φολιδωτό πλέγμα, σκούρους τετράφυλλους ρόδακες, με τέσσερα τετράγωνα εντός των οποίων εγγράφονται τέσσερις φυλλοειδείς ρόδακες και ομόκεντροι κύκλοι κοσμούμενοι με ακτινοειδώς τοποθετημένα τρίγωνα. Αυτά είναι χρώματος λευκού, τεφρού και μαύρου. Επίσης από συνεχόμενους, εφαπτόμενους κύκλους σχηματίζεται πλέγμα ροδάκων, με τετράφυλλο κισσό που εκφύεται ακτινοειδώς από κεντρικό κύκλο, ρόμβοι και τρίγωνα εγγεγραμμένα σε κύκλους, συμπλεγμένα από ομόκεντρα τετράγωνα, τέσσερα ανθόμορφα ακτινωτά σχήματα εγγεγραμμένα σε κύκλο και τέσσερα συμπλεκόμενα τετράγωνα και κυματοειδής γραμμή εγγεγραμμένη σε κύκλο. Αυτά αποδίδονται με λευκές, τεφρές, μαύρες, κίτρινες και ερυθρές ψηφίδες. (EL)
Φορέας προστασίας: Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Archaeological Museum of Thessaloniki (EN)

Ψηφιδωτό επιδαπέδιο (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Floor mosaic (EN)

Λίθος (EL)
Rock (EN)

Αρχαιολογικό Μουσείο Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 650.0 εκ. Μήκος: 803.0 εκ. (EL)


400 AD - 499 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

PYEFHB



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.