Προσκυνητάρι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προσκυνητάρι (EL)
Proskynetarion (EN)

Τετράπλευρο προσκυνητάρι από ένθετο φίλντισι και ξύλο, με ουρανίσκο και με τέσσερα χαμηλά πόδια. Ο ουρανίσκος στηρίζεται σε τέσσερις οκτάπλευρους κιονίσκους και επιστέφεται με εξάπλευρο θόλο και σταυρό. Τρίλοβα διαμορφώνονται στην κάθε πλευρά του ουρανού. Το προσκυνητάρι διακοσμείται στην μπροστινή όψη με ρόδακα με σταυρό στο κέντρο στην άνω ζώνη και με δύο αγγεία με άνθη εντός διαχώρων στην κάτω ζώνη. Οι πλάγιες πλευρές διακοσμούνται με γεωμετρικά μοτίβα (ρόμβους, τρίγωνα) και σταυρούς στην άνω ζώνη και αγγείο με άνθη και το άστρο του Δαβίδ ανάμεσά τους. Ακόσμητη μένει η πίσω πλευρά. Ο ουρανός διακοσμείται με σταυρούς και ρόμβους. Σώζεται η επιγραφή: "σιδρομις κε εξόδου κοcταντίνου πολιζο / δια χιρός Χρίστο Κλινοβίτι 1783 / αυγούστου 15". Ο ξυλόγλυπτης δεν είναι γνωστός από αλλού. Ο Κλεινοβός είναι χωριό στην περιοχή της Καλαμπάκας, γνωστό για τους ξυλογλύπτες και τους αργυροχρυσοχόους του. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of the City of Thessaloniki (EN)

Προσκυνητάριο (EL)
Proskynetarion (EN)

Ξύλο (EL)
Ελεφαντόδοντο (EL)
Wood (EN)
 Ivory (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Πόλης Θεσσαλονίκης (EL)

Πλάτος: 46.5 εκ. Μήκος: 47.0 εκ. Ύψος: 189.0 εκ. (EL)


1784 AD - 1783 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

QK2QGP



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.