Επιστολή του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου προς τον Ελ. Βενιζέλο σχετικά με τις ευθύνες του Βενιζέλου στην καταστροφική πορεία της Μικρασιατικής εκστρατείας και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή.

Επιστολή του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου προς τον Ελ. Βενιζέλο σχετικά με τις ευθύνες του Βενιζέλου στην καταστροφική πορεία της Μικρασιατικής εκστρατείας και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή.
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Επιστολή του μητροπολίτη Σμύρνης Χρυσοστόμου προς τον Ελ. Βενιζέλο σχετικά με τις ευθύνες του Βενιζέλου στην καταστροφική πορεία της Μικρασιατικής εκστρατείας και τον τρόπο με τον οποίον μπορεί να βοηθήσει προκειμένου να αποφευχθεί η πλήρης καταστροφή. (EL)

Χρυσόστομος Καλαφάτης Μητροπολίτης Σμύρνης (EL)

Αναφέρεται στις ευθύνες του Βενιζέλου για την αρνητική εξέλιξη της Μικρασιατικής εκστρατείας και συγκεκριμένα στην επιλογή του Στεργιάδη ως Ύπατου Αρμοστή Σμύρνης και στη διεξαγωγή των εκλογών του 1920. Επίσης, αναφέρεται σε επιστολή του προς τον Κωνσταντίνο με την οποία του ζητεί να παραδώσει την εξουσία στον Βενιζέλο και τη διοίκηση του στρατού στους εκδιωχθέντες αξιωματικούς της Αμύνης με την παράλληλη απομάκρυνση των Στεργιάδη και Χατζανέστη. Τέλος, ζητεί από τον Βενιζέλο, όπως έκανε το κίνημα της Θεσσαλονίκης για να σώσει τη χώρα, και πάλι να προβεί σε "εκατόν τοιαύτα κινήματα" προκειμένου να σωθεί ο Μικρασιατικός και Θρακικός ελληνισμός, προτείνοντας συνάμα τη δημιουργία ενός αυτόνομου ανατολικού χριστιανικού κράτους υπό την κυριαρχία του Σουλτάνου και με Ύπατο Αρμοστή τον ίδιο τον Βενιζέλο. (EL)

Επιστολή (EL)

Σμύρνη (EL)


1922 Αύγουστος 25 (EL)


Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936 (EL)
Κωνσταντίνος Β' Βασιλιάς των Ελλήνων 1868-1923 (EL)
Στεργιάδης Αριστείδης Ύπατος Αρμοστής της Ελλάδας στη Σμύρνη (EL)
Διεθνείς σχέσεις (EL)
Χατζανέστης Γεώργιος Αρχιστράτηγος 1863 - 1922 (EL)
Μικρασιατική καταστροφή (EL)
Στρατός Εκστρατεία (EL)
Εκλογές (EL)
Δημιουργία Αυτόνομου Ανατολικού Χριστιανικού Κράτους (EL)



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Μουσείο Μπενάκη~Αρχείο Σοφοκλή Βενιζέλου~Φάκελος 035~045



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.