Επιστολή του Γεώργιου Βεντήρη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ αξιωματικών και της οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα" και τις ενέργειές τους για κίνημα.

Επιστολή του Γεώργιου Βεντήρη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ αξιωματικών και της οργάνωσης
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Επιστολή του Γεώργιου Βεντήρη προς τον Ελευθέριο Βενιζέλο σχετικά με τις σχέσεις μεταξύ αξιωματικών και της οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα" και τις ενέργειές τους για κίνημα. (EL)

Βεντήρης Γεώργιος 1890-1954 (EL)

Αναφέρει ότι δεν υπήρχε συνεννόηση μεταξύ των αξιωματικών και της οργάνωσης "Δημοκρατική Άμυνα". Οι ενεργοί αξιωματικοί θέλουν συστηματική προπαρασκευή, εξάπλωση του πυρήνα τους, μυστικότητα και διάκριση από την πολιτική των κομμάτων, από την οποία εξαιρούν το Βενιζέλο, τον οποίο και θεωρούν εθνικό αρχηγό. Η "Δημοκρατική Άμυνα" κινείται με θόρυβο και υπολογίζει ότι με πραξικόπημα θα παρασύρει αυτόματα τα πολιτικά και στρατιωτικά στοιχεία της χώρας. Αναφέρει επίσης ότι ο Κονδύλης εξωθεί τη "Δημοκρατική Άμυνα" να εκδηλωθεί, ώστε να συντριβεί και να εγκαθιδρύσει μία μεταβατική δικτατορία, η οποία θα καταλήξει σε επάνοδο της δυναστείας. Ωστόσο, πιστεύει ότι κάθε κίνηση από τον Κονδύλη θα καταλήξει σε συμφορά αλλά και ότι η βίαια πραξικοπηματική ενέργεια θα οδηγήσει τη δημοκρατία στο τέλος της. (EL)

Επιστολή (EL)

Χαλέπα (Χανιά) (EL)
Αθήνα (EL)


1934 Δεκέμβριος 3 (EL)


Βενιζέλος Ελευθέριος Κ. 1864-1936 (EL)
Οικονομικές σχέσεις Διεθνείς (EL)
Στρατός (EL)
Οικονομία Δημόσιο χρέος (EL)
Κινήματα (EL)
Πολιτική Εσωτερική (EL)
Κυβέρνηση Δικτατορική (EL)



Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

Μουσείο Μπενάκη~Αρχείο Ελευθερίου Βενιζέλου - Κατάλοιπα Μαρίκας Βενιζέλου~Φάκελος 3~105



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.