δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριοΕιδώλιο [Π 6071]

Πήλινο ειδώλιο όρθιας γυναικείας μορφής. Διατηρείται η κεφαλή μαζί με το δεξιό βραχίονα, το αριστερό χέρι, τμήματα του χιτώνα και του ιματίου, ένα κύμβαλο και το μισό από ένα δεύτερο. Η κεφαλή είναι συμπαγής, κατασκευασμένη σε χωριστή μήτρα από το σώμα. Το πρόσωπο είναι ήρεμο, εύσαρκο, με καλογραμμένα χαρακτηριστικά: το στόμα, τα φρύδια και οι ρίζες της κόμης γύρω από το μέτωπο έχουν τονιστεί με καστανορόδινη βαφή, που σε ανοιχτότερο τόνο χρησιμοποιήθηκε και για την απόδοση της σάρκας. Με την ίδια απόχρωση έχουν αποδοθεί οι κόρες των ματιών, ενώ για την ίριδα έχει χρησιμοποιηθεί η βαθυκάστανη βαφή. Η κόμη, βαθυκάστανη και κατά τόπους καστανέρυθρη, είναι χωρισμένη στη μέση και στο ύψος του αυχένα μοιράζεται σε δύο πρόσθετους χειροποίητους πλοκάμους που καταλήγουν στους ώμους. Η κεφαλή επιστέφεται από κυλινδρικό στεφάνι, το λεγόμενο «κυλιστό στέφανο» από το οποίο εξαρτώνται τρία κυανόχρωμα φύλλα κισσού σε κάθε πλευρά. Πάνω από το μέτωπο υπάρχουν δύο σφαιρικοί πρόσθετοι επιχρυσωμένοι καρποί. Επιχρυσωμένα επίσης είναι τα μικρά σφαιρικά ενώτια το λεπτό περιδέραιο που φορά. Χρονολογείται στην πρώιμη Ελληνιστική Περίοδο (τέλος 4ου αι. π.Χ.).

Αρχαιολογικό Μουσείο Χανίων (EL)

(3D) Ειδώλια (EL)

Πηλός
Επίχρυσο

Ειδώλιο (EL)
Γυναικείο ειδώλιο (EL)
Ταφικό αντικείμενο (EL)
Ταφικός θάλαμος (EL)


Αρχείο της Εφορείας Αρχαιοτήτων Χανίων

Υ= 13 εκ.
Πλ. = 7 εκ.

Χανιά (EL)

Τέλη 4ου αι. π.Χ. (EL)
Πρώιμη Ελληνιστική εποχή (EL)

2014-05-19 (EL)

Τρισδιάστατο μοντέλο

Αρχαία ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.