Τα τζίνια [Καλλικάντζαροι] επίσης φτύνουν μέσα σε κάθε φαγόσιμο πράγμα του σπιτιού, το οποίο αμέσως δηλητηριάζεται και όποιος φάη απ’αυτό πεθαίνει

Τα τζίνια [Καλλικάντζαροι] επίσης φτύνουν μέσα σε κάθε φαγόσιμο πράγμα του σπιτιού, το οποίο αμέσως δηλητηριάζεται και όποιος φάη απ’αυτό πεθαίνει
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το ψηφιακό αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Τα τζίνια [Καλλικάντζαροι] επίσης φτύνουν μέσα σε κάθε φαγόσιμο πράγμα του σπιτιού, το οποίο αμέσως δηλητηριάζεται και όποιος φάη απ’αυτό πεθαίνει (EL)

Τούμπας, Κ.

Τα τζίνια [Καλλικάντζαροι] επίσης φτύνουν μέσα σε κάθε φαγόσιμο πράγμα του σπιτιού, το οποίο αμέσως δηλητηριάζεται και όποιος φάη απ’αυτό πεθαίνει. Για το λόγο, δήθεν αυτό, ο κόσμος σκεπάζει κατά τη διάρκεια όλων αυτών των εορτών (Χριστούγεννα-Θεοφάνεια)τα φαγωτά και κυρίως τα βαρέλια με το νερό. Επίσης τη νύχτα, τις μέρες αυτές, δεν πρέπει μετά το σήκωμα του τραπεζιού να πίνη νερό. Υπάρχει και η παράδοσις ότι κάποια γυναίκα ξέχασε να σκεπάση τα βαρέλια με το νερό και τη νύχτα που σηκώθηκε να πιή, μόλις ήπιε, πέθανε. Το άλλο λίγο νερό που είχε μείνει, το έδωσε ο άντρας του σπιτιού χωρίς να ξέρη ότι είχε ‘’δηλητηριασθή’’ στις κόττες που ψόφησαν αμέσως καθώς κι ένα σκυλί, που πήγε να πιή. (EL)

Παράδοση (EL)

Ήπειρος, Μέτσοβο (EL)


1951



Λ. Α. αρ. 2264, σελ. 7 , Κ. Τούμπα, Μέτσοβον Ηπείρου, 1951
2264

Ελληνική γλώσσα

Κείμενο




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.