δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε το ψηφιακό αρχείο του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε το ψηφιακό αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης : CC BY-NC-ND 4.0 GR
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
Στη Κάτω Μεριά στην τοποθεσία Στρογγύλη, είναι μια Εκκλησία ο Άγιος ο Ιωάννης ο Ελεήμων
(EL)
Σπυριδάκης, Γεώργιος Κ.
Κορασίδης, Μόσχος
Στη Κάτω Μεριά στην τοποθεσία Στρογγύλη, είναι μια Εκκλησία ο Άγιος ο Ιωάννης ο Ελεήμων. Δίπλα ήτανε κ' ένας στάβλος (αγροτ. Κατοικία). Εκεί έμενε ένας μεγάλος νοικοκύρης που είχε έξε γυιούς και μια κόρη κ' είχε την εκκλησία για αποθήκη. Σε διάστημα τσακώθηκε με τη γυναίκα του που δεν ήθελε να 'χη την Εκκλησία για αποθήκη. Ελογοφέρανε και ο νοικοκύρης έχασε το φώς κι όλη η οικογένεια καταστράφη. Πούλησε την περιουσία σ' ένα άλλο κι αυτός καταστράφη. Μετά την πούλησε την περιουσία αυτή στον πατέρα μου, τον Μανόλη Πατητή. Ο Μόσχος ο Κορασίδης είδε ένα όνειρο και είπε στον πατέρα μου να φτειάξη την Εκκλησία γιατί θα πάθαινε μεγάλη ζημιά. Έτσι αποφασισε ο πατέρας μου κ' έφτειαξε την εκκλησία και δεν πάθαμε κανένα κακό. Τη λειτουργάμε κάθε χρόνο στις 12 του Νομβρι και κάνει και θυσία (δηλαδή κάνει τα έξοδα για να γλεντήση ο κόσμος).
(EL)
*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.