ΦΑΣΙΑΝΟΣ Αλέκος (1935) “Λευκοντυμένος άγγελος”, 1994

ΦΑΣΙΑΝΟΣ Αλέκος (1935) “Λευκοντυμένος άγγελος”, 1994

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Ίδρυμα Ευαγγέλου Αβέρωφ-Τοσίτσα   

Αποθετήριο :
Πινακοθήκη Ε. Αβέρωφ   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



ΦΑΣΙΑΝΟΣ Αλέκος (1935) “Λευκοντυμένος άγγελος”, 1994 (EL)

ΦΑΣΙΑΝΟΣ Αλέκος (1935) (EL)

Στην ιδιόμορφη ζωγραφική του Φασιανού με το απλό και καθαρό σχέδιο και τα ασυνήθιστα χρώματα με την εκφραστική δύναμη και τη συμβολική αξία, διακρίνονται στοιχεία, που φέρουν έντονη τη σφραγίδα της παράδοσης -αρχαία ελληνική, βυζαντινή, λαϊκή και ιδιαίτερα από τις φιγούρες του Kαραγκιόζη ή του Θεόφιλου. Tα θέματά του, είτε αυτά είναι γεμάτες δύναμη και σφρίγος ανθρώπινες φιγούρες με ανδρόγυνα χαρακτηριστικά, κάποτε παράξενες στάσεις, που πολλές φορές καπνίζουν και πάρα πολύ συχνά βρίσκονται επάνω σε ποδήλατα, είτε νεκρές φύσεις στις οποίες κυριαρχούν τα ευλογημένα προϊόντα της γης και της θάλασσας του τόπου μας, το αγαπημένο του καρπούζι, ντομάτες, καρότα, ψάρια, τα διαπραγματεύεται μ` έναν τρόπο γνήσιο και πηγαίο. Aπλά καθημερινά γεγονότα, τυχαίες στάσεις, αυθόρμητες κινήσεις, κοινότοπες καταστάσεις στο έργο του Φασιανού μετουσιώνονται σε ποίηση, σε όνειρο με αποτέλεσμα η απόλαυση της στιγμής να αποκτά διαχρονικότητα. Mε τα βελούδινα έντονα χρώματα και τον πηγαίο σχεδιασμό μπορεί να αναγάγει το οικείο, την απλή ευχαρίστηση, σε εικόνες που άπτονται της σφαίρας του αιώνιου και του μοναδικού. H ζωγραφική του είναι μια απεικόνιση της καθημερινής ζωής, γεμάτης ήρεμη αντιμετώπιση αλλά και αναρχία, η έκφραση διακαών πόθων και ελπίδων, αλλά και η συνεχής προσπάθεια για κατάκτησή τους, είναι η ανάγκη της κάθε στιγμής και η λύτρωσή της. (EL)

Ακρυλικό σε χαρτόνι (EL)


1994


Η γενιά του 1960 (EL)
20ός αιώνας (EL)



Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.