Ναός αγίου Νικολάου Σικελιώτη

 

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
κοινοποιήστε το τεκμήριο

843 - 1204 (EL)
Ναός αγίου Νικολάου Σικελιώτη (EL)


Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Στο Μετόχι βρίσκεται ο ναός του αγίου Νικολάου του Σικελιώτη. Πρόκειται για το καθολικό της μονής που έζησε ο άγιος Νικόλαος, όταν κατέφυγε τον 11ο αιώνα στην Εύβοια από τη Σικελία μετά τις επιδρομές Σαρακηνών. Το μοναστηριακό συγκρότημα ορίζεται από ένα μεγάλο, ορθογωνικής κάτοψης περίβολο, που διατηρείται σε χαμηλό ύψος εκτός από τη ΝΔ γωνία. Στο σημείο αυτό διατηρείται σε καλή κατάσταση η αρχική είσοδος του συγκροτήματος που αποτελείται από ορθογωνική θύρα που απολήγει σε εντυπωσιακό πλίνθινο τόξο που περιβάλλεται από οδοντωτή ταινία. Μεγάλο ενδιαφέρον παρουσιάζει στο εσωτερικό του μνημείο το μαρμαροθετημένο δάπεδο. Από τα βοηθητικά κτίσματα που σχετίζονται με τη ζωή των μοναχών στο μοναστήρι και τις καθημερινές του ασχολίες διατηρούνται στη ΒΔ γωνία του περιβόλου κατάλοιπα ενός ορθογωνικής κάτοψης, μεγάλων διαστάσεων κτιρίου, που από τους κατοίκους της περιοχής αναφέρεται ως «ελαιοτριβείο», καθώς διατηρείται το ανώτερο τμήμα μεγάλης λίθινης κυλινδρικής μυλόπετρας. Στη ΝΑ γωνία του συγκροτήματος διατηρείται μονόχωρος ναός που τιμάται στη μνήμη του Ταξιάρχη. (EL)
Inventory number 9898 (EN)Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας (EL)
The Ephorate of Antiquities of Euboea (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)


2015-07-10T00:00:00.000+03:00


Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.