Κρήνη στο Κριεζώτειο αρχοντικό

Κρήνη στο Κριεζώτειο αρχοντικό

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Κρήνη στο Κριεζώτειο αρχοντικό (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 9999 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Στον αύλειο χώρο του αρχοντικού Κριεζώτη, όπως ονομάζεται σήμερα, σώζεται μία από τις δεκαεννιά δημόσιες κρήνες που κατασκευάστηκαν στη Χαλκίδα κατά την Οθωμανική περίοδο και αναφέρονται από τον Οθωμανό περιηγητή Εβλιγιά Τσελεμπί, ο οποίος επισκέπτεται τη Χαλκίδα το 1670. Το αρχοντικό βρίσκεται στο λεγόμενο Προάστειο, την περιοχή δηλαδή έξω από το τειχισμένο «Κάστρο», όπου σύμφωνα με τον Τσελεμπί διέμεναν τούρκοι αξιωματούχοι. Αποτελούσε τμήμα μεγαλύτερου συγκροτήματος της εξοχικής κατοικίας του Ομέρ Πασά, του τελευταίου Οθωμανού στρατιωτικού διοικητή της Εύβοιας, και αγοράστηκε έπειτα από τον ήρωα της Ελληνικής Επανάστασης Νικόλαο Κριεζώτη κατά το χρονικό διάστημα 1830-1833. Στα μέσα του 19ου αιώνα το κτήριο περιήλθε διαδοχικά στους απογόνους του με αποτέλεσμα να υποστεί αλλαγές. Η σωζόμενη κρήνη εντός του συγκροτήματος έχει προκύψει από τη συναρμολόγηση μαρμάρινων αρχιτεκτονικών μελών (πλάκες) διακοσμημένες με ανάγλυφα ισλαμικά φυτικά θέματα στις δύο μόνο όψεις. Στο πίσω μέρος ακουμπά στον πέτρινο τοίχο του περιβόλου και στη μία πλάγια όψη ανοίγεται παράθυρο επισκέψεως-καθαρισμού της μικρής δεξαμενής που υπάρχει στο εσωτερικό της κρήνης. Στο ένα τμήμα η κρήνη απολήγει σε θολίσκο ενώ στο άλλο σε έκκεντρη πυραμιδοειδή κάλυψη. (EL)


2015-07-10T00:00:00.000+03:00

Όψιμη περίοδος Οθωμανικής Κυριαρχίας



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33748



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.