Ναός Αγίας Τρίτης

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
από την Υπηρεσία Ασφαλούς Διαφύλαξης Ψηφιακού Περιεχομένου του ΕΚΤ.
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΝαός Αγίας Τρίτης (EL)

Άγνωστος (EL)

Βρίσκεται δύο χιλιόμετρα δυτικά του ομώνυμου χωριού σε ερειπιώδη κατάσταση και σώζει λίγες τοιχογραφίες. Πρόκειται για σταυρεπίστεγο ναό κατηγορίας Α1, σύμφωνα με την κατάταξη του Ορλάνδου. Ο αρχιτεκτονικός τύπος του σταυρεπίστεγου ναού είναι δημιούργημα του 13ου αιώνα, την περίοδο δηλαδή της Λατινοκρατίας στην Ελλάδα. Παραδείγματά του εντοπίζονται πολλά στον ελλαδικό χώρο και κατατάχτηκαν σε τρεις κατηγορίες σύμφωνα με τον Ορλάνδο. Στην κεντρική Εύβοια την περίοδο γύρω στο τέλος του 13ου και στις αρχές του 14ου αιώνα ο τύπος αυτός κυριαρχεί στην τοπική ναοδομία. Οι περισσότεροι ανήκουν στην κατηγορία Α1, σύμφωνα με την κατάταξη του Ορλάνδου, και εντοπίζονται σε τρεις γεωγραφικές περιοχές: Κύμης-Αυλωναρίου, Αμαρύνθου-Αλιβερίου και τέλος μικρότερος στην περιοχή Στενής - Καθενών. Ο τύπος αυτός, πιθανόν δείχνει τη δράση τοπικών συντεχνιών για την ανέγερση ναών, και κατά κανόνα υιοθετείται σε επαρχιακά μνημεία. Παραμένει επίσης, αρκετά δημοφιλής στο νησί και επί τουρκοκρατίας. Οι τοίχοι του είναι κτισμένοι με αργολιθοδομή όπου παρεμβάλλονται θραύσματα πλίνθων. Ως προς τη χρονολόγηση του ναού έχουν προταθεί διαφορετικές απόψεις. Ως terminus ante quem λαμβάνουμε το έτος 1457, το οποίο είναι χαραγμένο πάνω στις τοιχογραφίες στο νότιο τοίχο. Ο Δημητροκάλλης τον χρονολογεί γύρω στα 1400 ή και λίγο νωρίτερα, θεωρώντας ότι κτίστηκε και διακοσμήθηκε με έξοδα ορθόδοξης οικογένειας. Σπαράγματα στο νότιο και ανατολικό τοίχο χρονολογούνται τον 17ο αιώνα. (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Inventory number 152152 (EL)

Ναός (EL)

2015-07-16T00:00:00.000+03:00

Υστεροβυζαντινή περίοδος/ΛατινοκρατίαΕφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33799*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.