Μονή Παναγίας Σκριπούς

Το τεκμήριο παρέχεται από τον φορέα :
Εφορεία Αρχαιοτήτων Ευβοίας   

Αποθετήριο :
Αποθετήριο Εφορείας Αρχαιοτήτων Εύβοιας   

δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 4.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_ND



Μονή Παναγίας Σκριπούς (EL)

Άγνωστος (EL)

Inventory number 194194 (EL)
Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
Ο ναός της Κοίμησης της Θεοτόκου ή της Παναγίας Σκριπούς, όπως είναι ευρύτερα γνωστός σήμερα, από το όνομα της συνοικίας του Ορχομενού στην οποία βρίσκεται, αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα μνημεία της μεσοβυζαντινής αρχιτεκτονικής. Η ιστορία του παραδίδεται μέσα από τέσσερις κτητορικές επιγραφές που αναφέρουν ότι ιδρύθηκε το έτος 873/4 από τον βασιλικό πρωτοσπαθάριο Λέοντα, στρατιωτικό αξιωματούχο και μέλος πιθανώς της αυτοκρατορικής αυλής της Κωνσταντινούπολης. Όπως έχει υποστηριχθεί μάλιστα, ο Λέοντας προέβη στην ανέγερση του ναού με σκοπό να αποτελέσει ταφικό κτίσμα του ίδιου και της οικογένειάς του, κατά το πρότυπο των ναών με ταφικό χαρακτήρα που κτίζονταν την ίδια περίοδο από ανώτερους αξιωματούχους στην Κωνσταντινούπολη. Πρόκειται για ένα επιβλητικό τρουλλαίο οικοδόμημα μεγάλων διαστάσεων που ανήκει στο λεγόμενο μεταβατικό αρχιτεκτονικό τύπο, όπου συνδυάζεται η τρίκλιτη καμαροσκέπαστη βασιλική με τον τρουλλαίο ναό σε σχήμα ελευθέρου σταυρού. Πρόκειται δηλαδή για κτίσμα, στο οποίο δεν έχει διαμορφωθεί πλήρως ο τύπος του σταυροειδούς εγγεγραμμένου ναού που θα επικρατήσει από το β΄ μισό του 10ου αιώνα στον ελλαδικό χώρο. Το μνημείο που έχει κτιστεί με αρχαίους λαξευτούς λίθους της περιοχής, ξεχωρίζει για τον εξαιρετικής ποιότητας και ιδιαίτερα εκτεταμένο γλυπτό του διάκοσμο, έργο του ίδιου εργαστηρίου μαρμαρογλυπτικής, που ένα χρόνο νωρίτερα εργάστηκε στο ναό του Αγίου Γρηγορίου στη Θήβα. Ο μεγάλος τρούλλος του δεν είναι ο αρχικός αλλά κατασκευάστηκε κατά τη διάρκεια των αναστηλωτικών εργασιών του προηγούμενου αιώνα. Τον 18ο αιώνα ο ναός της Παναγίας μετατράπηκε σε μοναστήρι. Την ίδια περίοδο, καθώς επίσης και τον επόμενο αιώνα, η εκκλησία τοιχογραφήθηκε εν μέρει στο εσωτερικό της, ενώ το 1852 κατασκευάστηκε από θηβαίο τεχνίτη ένα πλούσια κοσμημένο ξύλινο τέμπλο. Το μνημείο βρίσκεται σε άμεση γειτνίαση με το αρχαίο θέατρο του Ορχομενού και το θολωτό μηκυναϊκό τάφο του Μινύα. (EL)


2015-08-10T00:00:00.000+03:00

Μεσοβυζαντινή περίοδος



Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας

Εικόνα

Μη γλωσσολογικό περιεχόμενο - Μη εφαρμόσιμο

Creative Commons Αναφορά Μη Εμπορική Χρήση Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 (EL)
Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 4.0 Διεθνές (CC BY-NC-ND 4.0): Εφορεία Αρχαιοτήτων Εύβοιας (EL)
https://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/4.0/deed.el

http://hdl.handle.net/11525/DOI-33841



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.