use the file or the thumbnail according to the license: CC BY-NC-SA 4.0
Attribution-NonCommercial-ShareAlike
Δοχείο για το λάδι, λαδερό (162)
(EL)
Κουκνουκιά ή κουφοτέρα
(EL)
Φανοποιός, ντενεκετζής
Διαλεχτή Ζευγώλη-Γλέζου
Κατασκευάζονται στο Φιλότι της Νάξου από ειδικούς μάστορες, τους ντενεκετζήδες. Τα φέρνουν στα χωριά με κόστος είκοσι δραχμών. Λειτουργία: Το μεγαλύτερο μέγεθος χρησιμοποιείται στα λιοτρίβια. Η νοικοκυρά γεμίζει την κουκνουκιά λάδι, και από εκεί παίρνει με το νεμποτάρι και βάζει στο τσικάλι ή στη σαλάτα. Ο,τι απομένει, το αφήνει στην κουκνουκιά να κουκνουκίσει, δηλαδή να στραγγίξει. Η κουκνουκιά τοποθετείται κοντά στο τζάκι, σε μια μικρή θυρίδα, με σκοπό το λάδωμα του φαγητού.
(EL)
Το μεγαλύτερο μέρος αποτελείται από το καθαυτό δοχείο, την "κουφότερα", και το τρυπητό από μέσα όπου στηρίζεται το "νεμποτάρι", δηλαδή το μικρό ντενεκεδένιο φλιτζάνι. Η κουκνουκιά έχει καπάκι θυρωτό και "αυτιά". Το νεμποτάρι έχει μπροστά "μπορουτσούνι".
(EL)
Δοχείο φύλαξης και μεταφοράς για το λάδι (λαδερό)
(EL)