Η φορεσιά της Κύμης (Κάτω Παναγιά Εύβοιας)

 
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-SA 4.0

Αναφορά Δημιουργού - Παρόμοια Διανομή
κοινοποιήστε το τεκμήριοΗ φορεσιά της Κύμης (Κάτω Παναγιά Εύβοιας) (EL)

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας (EL)

Η φορεσιά της Κύμης (Κάτω Παναγιά) αποτελείται από το μαύρο πτυχωτό γυαλωμένο φουστάνι, την «ντούλα». Η φορεσιά αυτή καθιερώθηκε γύρω στο 1850 στην περιοχή και από την Κύμη διαδόθηκε στους γειτονικούς συνοικισμούς, έως και τη Σκύρο. Ένα βυσσινί βαμβακερό, εσωτερικό τιριπλένιο κοντό πουκάμισο σκεπάζεται από ένα δεύτερο, διάφανο και ολομέταξο νταμωτό. Το φουστάνι είναι αμάνικο με πλατιά πιέτα και συμπληρώνεται από ζακέτο, υφασμένο από τσόχα, βελούδο ή ατλάζι. Στο κεφάλι φορούσαν τσεμπέρι με κλούσσια από λεπτή, κίτρινη ή λαδιά, βαμβακερή μουσελίνα και πολύχρωμη, μεταξωτή δαντέλα της βελόνας, που λέγεται μπιμπίλα. Ένας ειδικός κατασκευαστής, ο μπιμπίλας κατείχε την τέχνη της δαντέλας αυτής. (EL)

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας (EL)

Image

ενδυμασία (EL)


Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας (EL)

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας (EL)

Στερεά Ελλάδα (EL)

2014-09-15

Εικόνα

image/jpeg

Ελληνική γλώσσα

Δήμος Μάνδρας-Ειδυλλίας*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.