Αλυσιδωτή Αντλία Φίλωνος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΑλυσιδωτή Αντλία Φίλωνος

Κριάρης Διονύσης
Κριάρης Διονύσης (EL)

Ο μηχανισμός αυτός περιγράφεται στο έργο του Φίλωνα Πνευματικά και φέρει το όνομα άλυσις, από την αλυσίδα, που είναι και το κύριο στοιχείο του μηχανισμού. Πρόκειται για μια συστοιχία μεταλλικών κάδων, οι οποίοι μεταγενέστερα αντικαταστάθηκαν από ξύλινους ή κεραμικούς κάδους, οι οποίοι ήταν στερεωμένοι σε ζεύγος αλυσίδων. Το σύστημα κινείται με ξύλινη κατακόρυφη φτερωτή, η οποία περιστρέφεται με τη ροή του νερού και δίνει κίνηση σε όλο το σύστημα. Ανασκαφικά ευρήματα που μαρτυρούν τη χρήση του μηχανισμού έχουμε στην Αίγυπτο και το αρχαιότερο χρονολογημένο βρίσκεται στην Cosa της Ιταλίας. Απεικονίσεις του μηχανισμού σώζονται σε δύο ανάγλυφα, το ένα βρίσκεται στο Μουσείο Λατερανού στην Ρώμη και το δεύτερο στις Συρακούσες και χρονολογούνται στον 1ο μ.Χ. αι.

Αντικείμενα Αρχαίας Ελληνικής Τεχνολογίας

Ελλάδα


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:0.55 m, Πλάτος:0.48 m, Ύψος:0.81 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-00347*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.