Αυτοκινητο Cadillac Fleetwood 60 Special

Αυτοκινητο Cadillac Fleetwood 60 Special
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
απευθείας από τον ιστότοπο του αποθετηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC-ND 3.0 GR

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα
CC_BY_NC_NDΑυτοκινητο Cadillac Fleetwood 60 Special

Cadilac
Cadilac (EL)

Το 1959, η Cadillac αποτελούσε την επιτομή των αμερικανικών σχεδιαστικών τάσεων στο χώρο του αυτοκινήτου, αν και για πολλούς, οι τάσεις αυτές ήταν ιδιαίτερα ακραίες. Με δεδομένο όμως ότι ο σκοπός ενός αυτοκινήτου είναι η ευχαρίστηση του οδηγού, τόσο στην οδήγηση αυτή καθεαυτή, όσο και στη μετακίνηση του, τότε η άφιξη του συγκεκριμένου μοντέλου της Cadillac το 1959, αποτελούσε προκαταβολικά μια ξεχωριστή επιτυχία. Έργο του περίφημου σχεδιαστή Harley Earl, είχε σαφείς επιρροές από τη μορφή των αεροπλάνων (και ιδιαίτερα του μυστικού - τότε - μαχητικού Ρ 38), με τα τεράστια πίσω φτερά, τα μεγαλύτερα που εμφανίστηκαν ποτέ σε αυτοκίνητο παραγωγής, ενώ αντίστοιχη ήταν και η εμπρός μορφή του αυτοκινήτου, με τον σύνθετο προφυλακτήρα και τα διπλά φανάρια, που θύμιζαν κάποια όπλα. Τα αξιοπερίεργο βέβαια ήταν ότι, παρά το τεράστιο μέγεθος του, αφού το μήκος του έφτανε τα 6 μέτρα, το αυτοκίνητο παρέμενε κομψό, από όποια πλευρά και αν το κοιτούσε κανείς. Επιπλέον, είχαν εφαρμοστεί τεχνολογίες, χρόνια μπροστά από την εποχή τους για αυτοκίνητα, όπως το κεντρικό κλείδωμα στις πόρτες, τα ηλεκτρικά ρυθμιζόμενα καθίσματα, τα (8) ηλεκτρικά παράθυρα, η αυτόματη ρύθμιση των φώτων, το υδραυλικό τιμόνι, τα υποβοηθούμενα φρένα, το ραδιόφωνο με προεπιλογή σταθμών και αναζήτηση τους με μπουτόν στο πάτωμα και φυσικά το αυτόματο σασμάν. Για την κίνηση αυτού του αυτοκινήτου, που το βάρος του έφτανε τα 2.220 κιλά, υπήρχε ο ήδη γνωστός (τεράστιος) κινητήρας των 6.390 κ.ε., σε διάταξη V-8, που με με το μονό καρμπυρατέρ απέδιδε 325 ίππους και με το τριπλό 345, πάντα στις 4.800 στρ/λεπτό. Φυσικά, στην καθημερινή κίνηση ήταν μάλλον απίθανη η λειτουργία ενός τέτοιου κινητήρα στα άκρα, αλλά όταν χρειαζόταν, μπορούσε να επιταχύνει από θέση στάσης στα 100 χλμ σε μόλις 11 δευτερόλεπτα και να δώσει τελική ταχύτητα που άγγιζε τα 200 χλμ/ώρα. Τα μοντέλο αυτό υπήρξε σημείο αναφοράς, τόσο για την καριέρα του Harley Earl, όσο και για την Cadillac, αφού εκείνη την περίοδο κανένας κατασκευαστής δεν είχε τολμήσει κάτι αντίστοιχο, ενώ για το αμερικανικό κοινό παρέμεινε σύμβολο γοήτρου και επιτυχίας.

Αντικείμενα Επίγειων Μεταφορών

ΗΠΑ


2015-04-17Κέντρο Διάδοσης Επιστημών & Μουσείο Τεχνολογία

Εικόνα

Μήκος:0.00 m, Πλάτος:0.00 m, Ύψος:0.00 m, Διάμετρος:0.00 m, Βάρος:0.00 kgr

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/deed.el

http://hdl.handle.net/11609/001-02945*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.