Ψυχολογικά παράδοξα

Ψυχολογικά παράδοξα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ψυχολογικά παράδοξα

Νορντάου Μαξ, Μεταφρ. Κουντουριώτης Νικόλαος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Ψυχολογικά παράδοξα" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Αποτελεί μέρος της σειράς «Εγκυκλοπαιδική βιβλιοθήκη» των εκδόσεων Φέξη. Ο συγγραφέας Μαξ Νορντάου (Max Nordau, 1849-1923) ήταν γιατρός, διάσημος και αμφιλεγόμενος κοινωνικός κριτικός, του οποίου το έργο έχει μεταφραστεί σε πολλές γλώσσες. Στα κείμενά του ασχολήθηκε εκτενώς με την αστική υποκρισία. Το εν λόγω βιβλίο είναι ένα φιλοσοφικό δοκίμιο. Εξετάζει τη μυθοπλαστική λογοτεχνία σε σχέση με το στοιχείο της υπερβολής και της νοσηρής ερωτικής επιθυμίας. Επιπρόσθετα, αναλύει τις θεμελιώδεις αρχές της φυσικής αισθητικής εξέλιξης των ανθρώπων, την αισιοδοξία ως στάση ζωής, την απουσία της συμμετρίας στη ζωή, την επικινδυνότητα των γενικεύσεων και την προσέγγιση της απόλυτης αλήθειας από τις επιστήμες. Το βιβλίο επιμελήθηκε μεταφραστικά ο Νικόλαος Κουντουριώτης.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

128 page(s)
13 εκ × 20 εκ

1927



Ψυχολογία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/20eb611439f2ec6c0cf3ee7b22dfaced72f0d2f7.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/101



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.