Ιστορία της Κρήτης, Τόμος 1ος, 4ο τεύχος

Ιστορία της Κρήτης, Τόμος 1ος, 4ο τεύχος
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΙστορία της Κρήτης, Τόμος 1ος, 4ο τεύχος

Μουρέλλος Ιωάννης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Ιστορία της Κρήτης" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Ο συγγραφέας του βιβλίου Ιωάννης Μουρέλλος (1886-1963) υπήρξε σημαντικός ιστορικός και δημοσιογράφος. Ίδρυσε εφημερίδες, όπως η "Ελεύθερη Σκέψη", από το τυπογραφείο της οποίας στο Ηράκλειο προέκυψε η τετράτομη ιστορία της Κρήτης, που αποτελεί ένα από τα πληρέστερα έργα για την τοπική ιστορία της Κρήτης. Αποτελείται από 17 τεύχη με πλούσιο κειμενικό, αλλά και φωτογραφικό υλικό. Στο αρχείο του Διδασκαλείου Κρήτης έχουν σωθεί όλα τα τεύχη. Το τέταρτο τεύχος ξεκινάει με τη συνέχιση της περιγραφής της ηρωικής οκογένειας των Κουρμούληδων και εκτείνεται έως και την περιγραφή των μαχών της επανάστασης του 1821 στην Κρήτη και συγκεκριμένα τη δράση στα λασιθιώτικα βουνά.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Ηράκλειον Κρήτης

10 εκ × 14 εκ
152 page(s)

1931Κρήτη - ιστορία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/770f1c1b9f7ae7cb88daf0077296cee3dad48d4b.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/121*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.