Ο εγκληματίας άνθρωπος, Τόμοι Α΄-Β΄

Ο εγκληματίας άνθρωπος, Τόμοι Α΄-Β΄
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΟ εγκληματίας άνθρωπος, Τόμοι Α΄-Β΄

Lombroso Cesare, Μετάφρ. Άννινος Μπάμπης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Ο εγκληματίας άνθρωπος" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Εμπεριέχει τους δύο τόμους. Στον πρώτο τόμο παρουσιάζονται οι θεωρίες του συγγραφέα, ο οποίος εκκινώντας από τη βιολογία και τους νόμους της κληρονομικότητας, συσχέτισε τα εγκλήματα και τις επιβαλλόμενες ποινές με την ευφυΐα και την ηθική. Ο συγγραφέας του βιβλίου, Cesare Lombroso (1835-1909), ιατρός, ανθρωπολόγος, καθηγητής και εγκληματολόγος, παρατηρώντας τη συμπεριφορά των ζώων και των άγριων φυλών, απέδωσε το έγκλημα σε επιστροφή του ατόμου σε παλαιότερη άγρια κατάσταση. Υποστήριξε ότι οι ανατομικές έρευνες, οι εφαρμογές ανθρωπομετρικών μεθόδων και οι φυσιογνωμικές μελέτες σε εγκληματίες αποκάλυπταν την ύπαρξη σωματικών διαφορών σε αυτούς σε σχέση με τους φυσιολογικούς ανθρώπους, που αιτιολογούσαν την εγκληματική τους φύση. Στον δεύτερο τόμο συσχετίζει την εγκληματικότητα με την κληρονομικότητα και ισχυρίζεται ότι ο εγκληματίας θα μπορούσε να ξεχωρίσει από κάποια σωματικά στίγματα. Προχωρώντας την έρευνά του περισσότερο, διαχώρισε τα βιολογικά στίγματα ανάλογα με το είδος του εγκλήματος και διαπίστωσε ακόμη την ύπαρξη κοινωνιολογικών στιγμάτων, που διαχωρίζουν τον εκ γενετής εγκληματία από τον φυσιολογικό άνθρωπο. Τη μετάφραση επιμελήθηκε ο Μπάμπης Άννινος (1852-1934), δημοσιογράφος, ποιητής και θεατρικός συγγραφέας.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

524 page(s)
14 εκ. × 20 εκ.

1925

Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/59e7d6aeaaf3793f11c287ce8864bbd0d66874d3.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/142*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.