Ημερολόγιον της πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826

Ημερολόγιον της πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΗμερολόγιον της πολιορκίας του Μεσολογγίου 1825-1826

Μάγερ Ιωάννης-Ιάκωβος, Επιμ. Δροσίνης Γεώργιος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Ελεύθερα Αναγνώσματα» ήταν η πολυπληθέστερη της δανειστικής βιβλιοθήκης (από το σύνολο των 343 βιβλίων της συγκεκριμένης Τ.Κ. διασώθηκαν τα 67). Η Τ.Κ. περιελάμβανε ιδίως βιβλία από τις εκδοτικές δραστηριότητες του Συλλόγου προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων (ΣΔΩΒ, με ιδρυτή τον Δημήτριο Βικέλα). Συμπεριελάμβανε βιβλία από όλες τις εκδοτικές σειρές του ΣΔΩΒ, καθώς επίσης και βιβλία ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, εκτός των σειρών αυτών. Η πρώτη σειρά «Ωφελίμων Βιβλίων» («Κόκκινα Βιβλία») κυκλοφόρησε το 1900-1908 και περιελάμβανε 100 βιβλία. Από αυτά, τα 99 υπήρχαν στη δανειστική βιβλιοθήκη του Διδασκαλείου. Αφορούσαν θέματα θρησκείας, ιστορίας, γεωγραφίας, θετικών επιστημών, οικονομίας, κοινωνίας, υγείας, ηθικής διαμόρφωσης του ατόμου και του φυσικού περιβάλλοντος. Επιπλέον, στη βιβλιοθήκη υπήρχαν 64 βιβλία από τη δεύτερη σειρά του Συλλόγου («Πράσινα Βιβλία», 1908-1940), η οποία περιελάμβανε 76 βιβλία και επιχειρούσε να τονίσει την έννοια του εθνικά και κοινωνικού ωφέλιμου. Τα θέματα των βιβλίων αναδείκνυαν την ιστορική μνήμη, τις εκδηλώσεις του λαϊκού βίου, ιστορικά και γλωσσικά θέματα. Το βιβλίο "Ημερολόγιον της Πολιορκίας του Μεσολογγίου (1825-1826)" ανήκε στην κατηγορία «Ελεύθερα Αναγνώσματα» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για παρουσίαση επιλεγμένων γεγονότων που έλαβαν χώρα κατά την τελευταία ημέρα της Εξόδου του Μεσολογγίου. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθενται οι «Θρήνοι του Μεσολογγίου», δημοτικά τραγούδια που προέρχονται από τις συλλογές Χασιώτη, Αραβαντινού και Λελέκου. Η έκδοση συμπληρώνεται με 12 εικόνες, 2 χάρτες και 2 ομοιότυπα. Τα γεγονότα που περιγράφονται σε ημερολογιακή μορφή προέρχονται από τα «Ελληνικά Χρονικά», εφημερίδα του Μεσολογγίου που ιδρύθηκε το 1824 με χρήματα του αγγλικού φιλελληνικού κομιτάτου και εκδιδόταν από τον Μάγερ (1798-1826), Ελβετό φιλέλληνα, που εγκαταστάθηκε στο Μεσολόγγι. Την επιμέλεια του εγχειριδίου ανέλαβε ο Γεώργιος Δροσίνης (1859-1951), ποιητής και πεζογράφος, και την έκδοση ο Σύλλογος προς Διάδοσιν Ωφελίμων Βιβλίων, ένα επιστημονικό σωματείο που ιδρύθηκε το 1899 από τον Δ. Βικέλα με κύριο σκοπό τη διάδοση γνώσεων για τη μόρφωση του λαού.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

χ.τ.

13 εκ. × 18 εκ.
294 page(s)

χ.χ.Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1002/book/162
https://e-her.org/omeka/files/original/435b542da78b15b06baeeb640b301ff8e4ca958e.pdf*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.