Εγκύκλιοι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εγκύκλιοι

Διδασκαλείο Κρήτης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο (1901-1933) η διοικητική λειτουργία και η αρχειοθέτηση υπηρεσιακών εγγράφων είχε ανατεθεί στο διδακτικό προσωπικό, καθώς δε λειτουργούσε Γραμματεία λόγω έλλειψης διοικητικού προσωπικού. Ένα μέρος των υπηρεσιακών εγγράφων αποτελούσαν τα «Λυτά Έγγραφα», τα οποία περιείχαν την αλληλογραφία του Διδασκαλείου με το Υπουργείο Παιδείας και λοιπούς υπηρεσιακούς φορείς. Τα «Λυτά Έγγραφα» που διασώθηκαν διακρίνονται σε τέσσερις ευρύτερες κατηγορίες. Η πρώτη κατηγορία περιέχει έγγραφα που θεωρούνταν προαπαιτούμενα για τη συμμετοχή των μαθητών/ τριών στις εισιτήριες εξετάσεις και πιο συγκεκριμένα: α. Δικαιολογητικά υποψήφιωνγια τις εισιτήριες εξετάσεις. β. Τίτλοι υποψήφιων για τις εισιτήριες εξετάσεις. γ. Αιτήσεις υποψήφιων σπουδαστών. δ. Πιστοποιητικά ηλικίας. ε. Πιστοποιητικά κοινωνικών φρονημάτων. στ. Ιατρικές βεβαιώσεις. ζ. Έγγραφα που αφορούν τη φοίτηση των σπουδαστών. Η δεύτερη κατηγορία περιέχει Ενδεικτικά αρρένων και θηλέων. Η τρίτη κατηγορία περιέχει έγγραφα που αφορούσαν την καθημερινή διοικητική λειτουργία του Διδασκαλείου και πιο συγκεκριμένα: α. Εγκύκλιοι. β. Αιτήσειςαπορριφθέντων για τις εισιτήριες εξετάσεις. γ. Τηλεγραφήματα. δ. Κτηριακά θέματα. ε. Έγγραφα διοικητικής λειτουργίας. στ. Έγγραφα για τη βιβλιοθήκη. ζ. Οικονομικά έγγραφα. η. Έγγραφα διδακτικού προσωπικού. Η τέταρτη κατηγορία περιέχει τις ακόλουθες υποκατηγορίες: α. Έγγραφα Προσαρτημένου Δημοτικού σχολείου. β. Έγγραφα Μονοτάξιου Διδασκαλείου Μετεκπαίδευσης Δασκάλων. Οι «Εγκύκλιοι» αποτελούν μια κατηγορία που περιέχει: α. εισερχόμενη αλληλογραφία από το Υπουργείο Παιδείας. β. Φύλλα Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (Φ.Ε.Κ.), που περιέχουν νομικές διατάξεις. Κοινό χαρακτηριστικό των τεκμηρίων αυτών είναι ο κανονιστικός τους χαρακτήρας. Οι «Εγκύκλιοι» δείχνουν σε σημαντικό βαθμό τις δεσμεύσεις που είχε το Διδασκαλείο Κρήτης ως προς την λειτουργία του, καθώς πρόκειται για έγγραφα που υπαγόρευαν απαρέγκλιτη τήρηση των νόμων και των κανονιστικών διατάξεων. Στο αρχειακό υλικό του Διδασκαλείου έχει διασωθεί ένας τόμος «Εγκυκλίων», που καλύπτει την περίοδο 1912-1934. Ειδικότερα: Η κατηγορία «Εγκύκλιοι» καλύπτει την περίοδο 1923-1932 και περιέχει έγγραφα σχετικά με υπηρεσιακές μεταβολές του προσωπικού, επιδόματα προσωπικού, ζητήματα υγιεινής, εράνους και ζητήματα διδασκαλίας. Η κατηγορία «Φ.Ε.Κ.» καλύπτει την περίοδο 1923-1932 και περιέχει έγγραφα που ρυθμίζουν ζητήματα υπηρεσιακών μεταβολών, εισιτηρίων εξετάσεων, υγιεινής, διεξαγωγής εκδρομών, αργιών και κατανομής σχολικών μονάδων ανά επαρχία.

Υπηρεσιακό έγγραφο
bibo:Document
Official document
Document officiel de travail
TEXT

Ηράκλειο Κρήτης

1ος τόμος: 17 εκ. × 16 εκ., 22 εκ. × 29 εκ., 22 εκ. × 34 εκ., 24 εκ. × 32 εκ.

1912-1934



Κανονιστικές διατάξεις


105 page(s)
1ος τόμος (1912-1934)

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/2902/document/17
https://e-her.org/omeka/files/original/13bd86a75bd910938e941ab1bad07a3794049c96.pdf



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.