Σοφοκλέους Τραχίνιαι

Σοφοκλέους Τραχίνιαι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΣοφοκλέους Τραχίνιαι

Σοφοκλής, Μετάφρ. Καμπάνης Αριστοτέλης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Τραχίνιαι" ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για ένα δραματικό θεατρικό έργο του Σοφοκλή που γράφτηκε κατά το έτος 430 π.Χ., σύμφωνα με το εισαγωγικό σημείωμα του μεταφραστή Αριστοτέλη Καμπάνη. Το έργο αναφέρεται στον βίαιο θάνατο του Ηρακλή από τη σύζυγό του Δηιάνειρα, ενώ ταυτόχρονα θίγει την αδυναμία του ανθρώπου να διαφύγει από το πεπρωμένο που έχουν σχεδιάσει και ορίσει γι΄ αυτόν οι θεοί. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Σοφοκλής (496-406 π.Χ.), ήταν Έλληνας τραγωδός της κλασικής εποχής. Έχει συγγράψει περίπου 123 έργα, από τα οποία έχουν διασωθεί ολοκληρωμένες μόνο επτά τραγωδίες. Τη μετάφραση του βιβλίου επιμελήθηκε ο Αριστοτέλης Καμπάνης (1883-1956), κριτικός, δημοσιογράφος, βιογράφος, ιστορικός, μεταφραστής και σχολιαστής της αρχαίας ελληνικής και ξένης λογοτεχνίας. Υπήρξε ένθερμος υποστηρικτής της δημοτικής γλώσσας.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

13 εκ. × 21 εκ.
84 page(s)

1911Λογοτεχνία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/1a5fdeb9f5b7ed39bff74fafe5c5821a819005b0.pdf
https://e-her.org/collection/category/1003/book/246*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.