Ο οδηγός του δενδροκόμου

Ο οδηγός του δενδροκόμου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΟ οδηγός του δενδροκόμου

Αναγνωστόπουλος Πάνος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο ''Ο οδηγός του δενδροκόμου'' ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Σε αυτό περιγράφεται η δεντροκαλλιέργεια και αναδεικνύεται η ανάγκη περιποίησης των δένδρων. Η έννοια της προστασίας του φυσικού περιβάλλοντος διαπερνάει το εγχειρίδιο με φιλοδοξία να καλλιεργηθεί και στο σχολείο. Το βιβλίο απευθύνεται επίσης σε κάθε καλλιεργητή που επιθυμεί να αναβαθμίσει την καλλιέργεια με την οποία ασχολείται. Απώτερος στόχος της δεύτερης αυτής έκδοσης του βιβλίου είναι η ανάπτυξη γεωργικής κουλτούρας στην Ελλάδα μέσα από την επαγγελματική μόρφωση και αγωγή. Ο συγγραφέας Πάνος Αναγνωστόπουλος (1883-1964) διετέλεσε καθηγητής Δενδροκομίας στην Ανωτέρα Γεωπονική Σχολή Αθηνών.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

14 εκ. × 20 εκ.
96 page(s)

1927Δενδροκομία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1003/book/252
https://e-her.org/omeka/files/original/e9c85c9811a0585a8ffef71b80bd89cf99b80aee.pdf*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.