Σοφοκλέους Οιδίπους επί Κολωνώ

Σοφοκλέους Οιδίπους επί Κολωνώ
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΣοφοκλέους Οιδίπους επί Κολωνώ

Σοφοκλής, Μετάφρ. Βουτιερίδης Ηλίας

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο ''Σοφοκλέους - Οιδίπους επί Κολωνώ'' ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για μαθητικό βοήθημα στο μάθημα των Αρχαίων Ελληνικών. Το βιβλίο μεταφράστηκε από τον Ηλία Βουτιερίδη (1874-1941), κριτικό και ιστορικό της ελληνικής λογοτεχνίας, ποιητή και δημοσιογράφο. Η τραγωδία του Σοφοκλή τοποθετείται περίπου είκοσι χρόνια μετά τον ''Οιδίποδα Τύραννο'', όταν ο Οιδίποδας, γέρος, εξόριστος και τυφλός, φτάνει στον Ίππιο Κολωνό, προάστιο της Αθήνας. Εκεί περιγράφεται η αναμέτρηση του ήρωα με συγγενείς, φίλους και εχθρούς που οδήγησαν στον θάνατό του, ο οποίος αποδείχτηκε εν τέλει ευεργετικός για τον τόπο. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Σοφοκλής (496-406 π.Χ.), ήταν Έλληνας τραγωδός της κλασικής εποχής. Έχει συγγράψει περίπου 123 έργα, από τα οποία έχουν διασωθεί ολοκληρωμένες μόνο επτά τραγωδίες.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

13 εκ. × 21 εκ.
120 page(s)

1911Αρχαία τραγωδία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1003/book/279
https://e-her.org/omeka/files/original/6bc8d18208f1127de4c9757db0490bb2791715b3.pdf*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.