Γράμματα προς μητέρας

Γράμματα προς μητέρας
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΓράμματα προς μητέρας

Δοξιάδης Απόστολος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Γράμματα προς μητέρας", μετά από έρευνα για το τεκμήριο, διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Ο συγγραφέας, διακεκριμένος παιδίατρος, παρέχει χρήσιμες συμβουλές προς τις μητέρες, με σκοπό να τις βοηθήσει στην ανατροφή και διάπλαση υγιών παιδιών. Συγκεκριμένα, αναφέρει τρόπους περιποίησης των βρεφών (περιποίηση των νεογέννητων, καθαριότητα σώματος, ενδυμασία, θηλασμός, διαμόρφωση της προσωπικότητας), αλλά και τρόπους ενίσχυσης της σωματικής και ψυχικής υγείας της μητέρας. Στο τέλος του βιβλίου παρατίθεται παράρτημα με πληροφορίες για την αξία του γάλακτος και των τρόπων εργαστηριακού ελέγχου του, καθώς και διαφημιστικά μηνύματα της εποχής για την υγεία των παιδιών. Ο Απόστολος Δοξιάδης (1873-1942) υπήρξε Υπουργός Υγείας του Ελ. Βενιζέλου και θιασώτης του ευγονισμού στον μεσοπόλεμο. Επιδιώκοντας τη βιολογική βελτίωση της υγείας του πληθυσμού με όρους ηθικής και κοινωνικής κανονικότητας, θεωρούσε ότι η προετοιμασία υγιών και εύρωστων παιδικών σωμάτων, θα βελτίωνε το βιολογικό κεφάλαιο της χώρας.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

276 page(s)
12 εκ. × 16 εκ.

χ.χ.

Οικιακή Οικονομία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/8723abc7da94184f8804045d508ef2344ea2a479.pdf
https://e-her.org/collection/category/1003/book/405*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.