Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ..
Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας.
Το βιβλίο "Ομήρου Οδύσσεια" ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Περιέχει τέσσερις τόμους. Ο πρώτος τόμος περιλαμβάνει τις ραψωδίες Α΄-Ζ΄, ο δεύτερος τόμος τις ραψωδίες Η΄- Μ΄, ο τρίτος τόμος τις ραψωδίες Ν΄-Σ΄ και ο τέταρτος τόμος τις ραψωδίες Τ΄- Ω΄. Τη μετάφραση του ομηρικού κειμένου επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Πολυλάς (1825-1896), συγγραφέας, κριτικός και πολιτικός, ο οποίος συγκέντρωσε και εξέδωσε επίσης, το έργο του ποιητή Διονύσιου Σολωμού. Ο συγγραφέας του πρωτότυπου έργου, Όμηρος (περίπου 800-700 π.Χ.), ήταν αρχαίος ποιητής, δημιουργός των ομηρικών επών (Ιλιάδα, Οδύσσεια).