Μελωδικαί ασκήσεις (solfege), Τεύχος δεύτερον

Μελωδικαί ασκήσεις (solfege), Τεύχος δεύτερον
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΜελωδικαί ασκήσεις (solfege), Τεύχος δεύτερον

Καλομοίρης Μανώλης, Οικονομίδης Φιλοκτήτης

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Βοηθητικά» περιελάμβανε πρακτικά βοηθήματα για εκπαιδευτικούς και μαθητές/ τριες σχετικά με θέματα αρχαίας ελληνικής γραμματολογίας, γεωπονίας και φυσικών επιστημών, γεωγραφίας και ιστορίας. Το βιβλίο "Μελωδικαί ασκήσεις (solfege)", τεύχος δεύτερον, μετά από έρευνα στο τεκμήριο, διαπιστώθηκε ότι ανήκε στην κατηγορία «Βοηθητικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την τρίτη έκδοση σχολικού βιβλίου Μουσικής για μαθητές/τριες Α’, Β’ Γ’ και Δ’ τάξης Γυμνασίων και Πρακτικών Λυκείων, καθώς και των Διδασκαλείων. Στο βιβλίο περιέχονται μουσικές ασκήσεις για τη μελέτη των διέσεων και των υφέσεων και αντίστοιχες ελεύθερες ασκήσεις για το ζήτημα αυτό σε διαφορετικές τονικότητες. Συγγραφείς του βιβλίου είναι ο Μανώλης Καλομοίρης (1883-1962), μουσικοσυνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός, και ο Φιλοκτήτης Οικονομίδης (189-1957), επίσης μουσικοσυνθέτης και μουσικοπαιδαγωγός, ο οποίος ίδρυσε το 1921 τη Χορωδία Αθηνών.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

136 page(s)
14 εκ. × 21 εκ.

1933Μουσική


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/61a9b2df4ddc27979c80449c6cb96dd59789f84e.pdf
https://e-her.org/collection/category/1003/book/448*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.