Στοιχεία Παιδαγωγικής και των βοηθητικών αυτής επιστημών

Στοιχεία Παιδαγωγικής και των βοηθητικών αυτής επιστημών
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Στοιχεία Παιδαγωγικής και των βοηθητικών αυτής επιστημών

Conrad P., Μετάφρ. Σακελλάριος Αναστάσιος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Στοιχεία Παιδαγωγικής και των βοηθητικών αυτής επιστημών" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Πρόκειται για την τρίτη έκδοση του έργου του συγγραφέα P. Conrad, διευθυντή του Διδασκαλείου της Ελβετίας. Απευθύνεται στους/τις φοιτητές/τριες των Διδασκαλείων και λειτουργούς της εκπαίδευσης. Στο πρώτο μέρος του βιβλίου εξετάζονται θέματα που άπτονται της ψυχολογίας και περιλαμβάνουν την ανατομία και φυσιολογία του νευρικού συστήματος και τις μεθόδους της ψυχολογικής έρευνας. Το δεύτερο μέρος εξετάζει τον τρόπο με τον οποίο η ανατομία του νευρικού συστήματος επιδρά στις αισθήσεις και κατ’ επέκταση επηρεάζει τις πνευματικές λειτουργίες και δεξιότητες του ανθρώπου και καθορίζει τα συναισθήματα και τις ορμές του. Στο τέλος παρατίθεται ένα παράρτημα που επεξηγεί τις ατομικές διαφορές των μαθητών/τριών που επηρεάζουν τις πνευματικές τους δεξιότητες και παρουσιάζονται οι ψυχοπαθολογικές καταστάσεις των παιδιών, ενώ προτείνονται τρόποι αντιμετώπισής τους. Η έκδοση συμπληρώνεται με 45 εικόνες που συνοδεύουν τα κείμενα. Ο μεταφραστής του βιβλίου Αναστάσιος Σακελλάριος (1865-1939) ήταν διευθυντής του Διδασκαλείου Θεσσαλονίκης, Γενικός Επιθεωρητής Μέσης Εκπαίδευσης και εκπαιδευτικός Σύμβουλος.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

432 page(s)
15 εκ. × 21 εκ.

1920



Ψυχολογία


Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/d57d416357240e336f3fbc96aa27ea726f9e5fd4.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/57



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.