Αι νέαι ιδέαι περί του παιδίου

Αι νέαι ιδέαι περί του παιδίου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΑι νέαι ιδέαι περί του παιδίου

Binet Alfred, Μετάφρ. Λέφας Χριστόδουλος

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Αι νέαι ιδέαι περί του παιδίου" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Ο συγγραφέας του βιβλίου και ψυχολόγος, Alfred Binet (1857-1911), επισημαίνει την ανάγκη της παιδαγωγικής επιστήμης να στηρίζεται στα πορίσματα της πειραματικής ψυχολογίας, που διερευνά την ψυχική εξέλιξη του παιδιού. Ο ίδιος υπήρξε πρωτοπόρος στην εξέταση της ψυχολογίας του παιδιού δια της πειραματικής οδού μέσα από έρευνες στα σχολεία. Το 1903 εφηύρε το πρώτο πρακτικό τεστ για τη μέτρηση της νοημοσύνης IQ, το τεστ Binet-Simon. Μελετώντας τη σωματική διάπλαση, την πνευματική δύναμη και τις ψυχικές ιδιότητες των παιδιών, η παιδαγωγική θα είναι σε θέση να προσαρμόσει τις μεθόδους διδασκαλίας της στις ανάγκες των παιδιών και να υποδείξει τον καλύτερο τρόπο αγωγής. Τη μετάφραση του βιβλίου επιμελήθηκε ο Χριστόδουλος Λέφας.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

15 εκ. × 21 εκ.
298 page(s)

1919

Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/3d7dbc123cd826e1b5d53b0fae9971a3f525ea70.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/58*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.