Σχολείο και νεολαία

Σχολείο και νεολαία
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΣχολείο και νεολαία

Wyneken Gustav, Μετάφρ. Παπαμαύρος Μιχαήλ

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο ''Σχολείο και Νεολαία'' ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Αναφέρεται στην οργάνωση των εκπαιδευτικών δραστηριοτήτων στη σχολική κοινότητα Wickersdorf, όπου ο συγγραφέας παρουσιάζει τις ιδέες του για τη δημιουργία ενός πολιτισμού της νεολαίας. Μέσα από τις συζητούμενες παιδαγωγικές πρακτικές προτάσσεται η χειραφέτηση και η αυτονομία των νέων με σκοπό την υπηρέτηση όλων εκείνων των πνευματικών αγαθών που εξυψώνουν τον άνθρωπο (γλώσσα, σκέψη, δίκαιο, ηθική, επιστήμη, τέχνη, δικαιοσύνη). Την εν λόγω αναγκαιότητα είναι δυνατόν να εξυπηρετήσει ένα νέο σχολείο που προσανατολίζεται στον πολιτισμό της νεότητας και αποκαλείται ‘σχολείο του πολιτισμού’. Ο συγγραφέας Gustav Wyneken (1875-1964) ήταν Γερμανός παιδαγωγός και ιδρυτής της Wickersdorf Free School Community. Το βιβλίο μεταφράστηκε από τον Μιχαήλ Παπαμαύρο (1890-1962), εκπρόσωπο της μεταρρυθμιστικής παιδαγωγικής στην Ελλάδα, διευθυντή της Παιδαγωγικής Ακαδημίας Λαμίας, μέλος του Εκπαιδευτικού Ομίλου και κύριου εκφραστή της ανασυγκρότησης των διδασκαλικών σπουδών στην περίοδο της Κατοχής.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Αθήναι

14 εκ. × 21 εκ.
224 page(s)

1927

Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/1bb0e18b65fee989210249ffbb3158735b36f74f.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/69*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.