Σφραγίδα
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Σφραγίδα

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Η κατηγορία «Ποικίλα αντικείμενα» περιλαμβάνει πλήθος αντικειμένων, τα οποία δεν εντάσσονται στις υπόλοιπες κατηγορίες αντικειμένων του Διδασκαλείου Κρήτης, καθώς η χρήση τους δεν μπορεί να συνοψιστεί σε μία ενιαία λειτουργία. Σε αυτά τα αντικείμενα ανήκουν οι υπηρεσιακές σφραγίδες, που χρησιμοποιούνται από εκπαιδευτικά ιδρύματα, δημόσιους και ιδιωτικούς φορείς για να επικυρωθεί η γνησιότητα ενός εγγράφου μαζί με την υπογραφή της διευθυντικής αρχής. Οι σφραγίδες που εντοπίστηκαν στην αρχειακή συλλογή του Διδασκαλείου Κρήτης τοποθετούνταν σε έγγραφα και υπηρεσιακά βιβλία του Διδασκαλείου και των Πρότυπων Δημοτικών Σχολείων. Το συγκεκριμένο αντικείμενο ονομάζεται σφραγίδα. Είναι ξύλινη και αποτελείται από μια στρογγυλή χειρολαβή στερεωμένη σε κυλινδρική στήριξη που καταλήγει σε μία τετράγωνη βάση με ανάγλυφη επιφάνεια. Στη μέση της χειρολαβής υπάρχει μία μεταλλική πινέζα, που υποδεικνύει τον ορθό τρόπο χρήσης της σφραγίδας. Στην επάνω πλευρά της τετράγωνης βάσης υπάρχει το έμβλημα του εκπαιδευτικού ιδρύματος και στην υπόλοιπη επιφάνεια ένα κείμενο με τα στοιχεία του.

Σχολικά αντικείμενα
3D
Objets scolaires
dctype:PhysicalObject
School items

-

4 εκ. × 8 εκ.

-

Διοικητική λειτουργία


Τρισδιάστατο μοντέλο

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1019/object/851



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.