Ογκομετρικό δοχείο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ογκομετρικό δοχείο

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Η κατηγορία «Εποπτικό υλικό» περιέχει εποπτικά μέσα διδασκαλίας που εντοπίστηκαν στα Πρότυπα Δημοτικά σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης. Στις αρχές του 20ου αιώνα η ενισχυμένη πρακτική εκπαίδευση περιλαμβάνεται στις βασικές αρχές της Νέας Αγωγής. Για την διδασκαλία των «Θετικών Επιστημών» το Διδασκαλείο διέθετε μια πλούσια συλλογή εποπτικών οργάνων, τα οποία εξυπηρετούσαν την παραστατική και πειραματική διδασκαλία των Μαθηματικών, της Γεωμετρίας και των Φυσιογνωστικών μαθημάτων. Με αυτόν τον τρόπο η διδασκαλία των εν λόγω μαθημάτων γινόταν με έναν πιο πρακτικό τρόπο, που ευνοούσε επιπλέον την αυτενέργεια από την πλευρά των σπουδαστών/τριών και αύξανε την ικανότητά τους να ερευνούν τα αντικείμενα της φύσης και τα γεγονότα της ζωής, από την άποψη της τάξης και του μεγέθους. Ο συγκεκριμένος εργαστηριακός εξοπλισμός χημείας ονομάζεται ογκομετρικό δοχείο. Πρόκειται για πλαστικό όργανο μέτρησης του όγκου ενός αντικειμένου. Η συνολική του χωρητικότητα είναι 1.000 κυβικά εκατοστά και περιέχει ενδείξεις μέτρησης ανά 50 κυβικά εκατοστά. Το βάρος του πλαστικού κάδου είναι 150 γραμμάρια. Το συγκεκριμένο τεκμήριο αξιοποιήθηκε στα Πρότυπα Δημοτικά σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης.

3D
Εποπτικά μέσα
Aiding means
Moyens et supports d’enseignement
dctype:PhysicalObject

-

9 εκ.

-

Εργαστηριακός εξοπλισμός χημείας


Τρισδιάστατο μοντέλο

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1021/object/913



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.