Μελάνι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΜελάνι

Το Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο είχε στην κατοχή του πλήθος εποπτικών διδακτικών μέσων (εποπτικό υλικό και σχολικός εξοπλισμός) που χρησιμοποιούνταν κατά την εκπαιδευτική λειτουργία του. Τα μέσα αυτά αποτελούσαν ένα σημαντικό μέρος της κινητής περιουσίας του ιδρύματος, όπως προκύπτει και από την υπηρεσιακή αλληλογραφία του Διδασκαλείου. Το υλικό και ο εξοπλισμός αυτός διακρίνονται στις ακόλουθες κατηγορίες: α. Σχολικές Εικόνες. β. Σχολικοί Χάρτες. γ. Κεντήματα Διδασκαλείου. δ. Σχολικά έπιπλα. ε. Ποικίλα Αντικείμενα συλλογών και σχολικού εξοπλισμού. στ. Φωτογραφίες μαθητών/τριών και διδακτικού προσωπικού. στ. Εποπτικό υλικό μαθημάτων φυσικών επιστημών. ζ. Γραφική ύλη. Η κατηγορία «Γραφική Ύλη» περιέχει γραφική ύλη διδασκαλίας και γραφής των μαθητών/τριών που εντοπίστηκε στα Πρότυπα Δημοτικά σχολεία του Διδασκαλείου Κρήτης. Ανάμεσα στα αντικείμενα της σχολικής ζωής συγκαταλέγονται οι κασετίνες, οι κονδυλοφόροι, οι κιμωλίες, τα μελάνια, τα μελανοδοχεία κ.ά., τα οποία συνθέτουν όψεις της καθημερινότητας του σχολείου. Να σημειωθεί ότι η αγορά της γραφικής ύλης, που απαιτούνταν για τη φοίτηση των μαθητών/τριών, αποτελούσε αρκετές φορές ένα επιπλέον κόστος για τις οικογένειες.Το ελληνικό κράτος, υιοθετώντας μια προνοιακή αντίληψη (Ν. 5019/1932), ίδρυσε το 1937 τον ημικρατικό οργανισμό «Ιματιοθήκη του Μαθητού», που υπαγόταν στο Υπουργείο Πρόνοιας, με σκοπό την ένδυση, υπόδηση και τον εφοδιασμό των άπορων μαθητών/τριών με βιβλία και γραφική ύλη. Το συγκεκριμένο δοχείο μελανιού φέρει την ονομασία μελάνη γραφής. Πρόκειται για ένα γυάλινο τετράγωνο μπουκάλι που περιέχει μελάνι γραφής χρώματος μπλε-μαύρου, ελληνικής κατασκευής, όπως αναγράφεται στην ετικέτα. Χρησίμευε για να γεμίζει τα μελανοδοχεία που χρησιμοποιούσαν οι καθηγητές/τριες αλλά και οι μαθητές/τριες για να κάνουν τις εργασίες τους. Τα μελάνια που χρησιμοποιούνταν είχαν τρεις χρωματισμούς: μπλε, μαύρο και κόκκινο. Μέχρι τις αρχές του 20ου αιώνα το μελάνι κατασκευαζόταν από φυτά. Μετά τον Α΄ Παγκόσμιο Πόλεμο άρχισε να κυκλοφορεί έτοιμο μελάνι, το οποίο φυλασσόταν μέσα σε γυάλινα συνήθως δοχεία, μικρότερης ή μεγαλύτερης χωρητικότητας. Αρχικά, η μελάνη γραφής εισαγόταν στην Ελλάδα, από τις Η.Π.Α. και τη Μ. Βρετανία. Στη συνέχεια αναπτύχθηκε η βιομηχανία του συγκεκριμένου προϊόντος και στον ελληνικό χώρο από την εταιρεία «Μενούνος».

Γραφική ύλη
3D
Writing material
dctype:PhysicalObject
Fournitures scolaires

Καλλιθέα- Αθήναι

4 εκ. × 5,5 εκ × 4 εκ.

-Τρισδιάστατο μοντέλο

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/collection/category/1022/object/944*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.