Η διανοητική εργασία και η βούλησις

Η διανοητική εργασία και η βούλησις
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
κατεβάστε το βασικό αρχείο
Ο σύνδεσμος στο ψηφιακό αρχείο δεν είναι διαθέσιμος προσωρινά λόγω τεχνικών εργασιών στον ιστότοπο του φορέα*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Η διανοητική εργασία και η βούλησις

Παγιώ Ιούλιος, Μεταφρ. Δούτσαρης Π.Θ.

Στο Διδασκαλείο Κρήτης στο Ηράκλειο λειτουργούσε δανειστική βιβλιοθήκη από την έναρξη της λειτουργίας του το 1901. Επρόκειτο για μια πολύ σημαντική υπηρεσία, που παρείχε μορφωτικά μέσα στους σπουδαστές και τις σπουδάστριες της εποχής. Άλλωστε, στα πρώτα χρόνια λειτουργίας του Διδασκαλείου δεν είχε ακόμη ιδρυθεί στο Ηράκλειο δημοτική βιβλιοθήκη, η οποία ιδρύθηκε το 1908. Στον τελευταίο σωζόμενο συγκεντρωτικό κατάλογο βιβλίων του Διδασκαλείου εντοπίστηκαν 666 τίτλοι, ενταγμένοι σε 5 Ταξιθετικές Κατηγορίες (Τ.Κ.): α. Γράμματα - Επιστήμαι – Τέχναι. β. Επιστημονικά. γ. Ελεύθερα αναγνώσματα. δ. Βοηθητικά. ε. Διδακτικά. Η ανωτέρω ταξινόμηση δεν αντιστοιχούσε σε κάποια αυστηρή θεματική κατηγοριοποίηση με δεδομένο ότι ορισμένα βιβλία ίδιας θεματικής ταξινομήθηκαν σε διαφορετικές Τ.Κ.. Η Τ.Κ. «Επιστημονικά» περιελάμβανε βιβλία που αφορούσαν θέματα παιδαγωγικά, ψυχολογίας, διδακτικής και ειδικής διδακτικής ποικίλων γνωστικών αντικειμένων, λαογραφίας, ιστορίας, αρχαίας ελληνικής γραμματείας, καθώς και ξένη λογοτεχνία. Το βιβλίο "Η διανοητική εργασία και η βούλησις" ανήκε στην κατηγορία «Επιστημονικά» της δανειστικής βιβλιοθήκης του Διδασκαλείου Κρήτης στο Ηράκλειο. Ο Ιούλιος Παγιώ (Jules Payot, 1859-1940) ήταν Καθηγητής Πανεπιστημίου, γνωστός για τις παιδαγωγικές μελέτες του. Το 1907 εξελέγη Πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Aix-Marseille στην Aix-en-Provence. Στο βιβλίο εξετάζονται με ψυχολογικά κριτήρια οι διανοητικές προσπάθειες των ανθρώπων και δίνεται έμφαση στην αξία της μεθοδολογίας που πρέπει να χρησιμοποιείται γενικά. Επιπλέον, παρουσιάζονται ορισμένα ποιοτικά χαρακτηριστικά που μπορούν να διευκολύνουν τη διαδικασία της πνευματικής εργασίας σε φοιτητές/ τριες και όχι μόνο. Το βιβλίο επιμελήθηκε μεταφραστικά ο Π.Θ. Δούτσαρης, ο οποίος ήταν φιλόλογος.

bibo:Book
Book
TEXT
Livre
Βιβλίο

Εν Αθήναις

310 page(s)
13 εκ. × 17 εκ.

1924





Κείμενο/PDF

Ελληνική γλώσσα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

other

https://e-her.org/omeka/files/original/55dd15c81f8a7043f22c9b5924e396f7d3771166.pdf
https://e-her.org/collection/category/1001/book/98



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.