Προσωπογραφία Χρυσής Κατσιάσογλου
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Προσωπογραφία Χρυσής Κατσιάσογλου (EL)

Ζωγράφος Ζαχαρίας (1810-1853) (EL)

Λάδι σε μουσαμά (EL)
Πρόκειται για το πρώτο έργο που απέκτησε ο Γεώργιος Κατσίγρας, δώρο της θείας του, Άννας, για το γάμο του το 1946. Εικονίζεται η προγιαγιά του, Χρυσή Κατσιάσογλου, η οποία γεννήθηκε το 1820 στη Φιλιππούπολη. Απεικονίζεται σχεδόν μετωπικά και το βλέμμα της συναντά αυτό του θεατή. Τα φυσιογνωμικά χαρακτηριστικά έχουν αποδοθεί εντελώς γενικευτικά από τον ζωγράφο. Την έλλειψη εκφραστικότητας στο πρόσωπο, αντισταθμίζει η αριστουργηματική απόδοση του ενδύματος και κυρίως του κεφαλόδεσμου. Με μικρογραφική λεπτομέρεια έχει αποτυπωθεί ο πλούτος των διακοσμητικών μοτίβων στο μαντήλι και στο φόρεμα, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει επίσης δοθεί στην απεικόνιση των κοσμημάτων: των σκουλαρικιών, του βραχιολιού και των δαχτυλιδιών. Το εκφραστικό ιδίωμα του καλλιτέχνη συνδυάζει στοιχεία της δυτικοευρωπαϊκής αλλά και της μεταβυζαντινής εικαστικής παράδοσης. (EL)
Γυναικεία μορφή (EL)

Ζωγραφική (EL)

Λάδι

72,5 x 47,5 cm


1839


Προσωπογραφία (EL)


Εικόνα

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/




*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.