Παναγία Βρεφοκρατούσα και άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, εικόνα φορητή

Παναγία Βρεφοκρατούσα και άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, εικόνα φορητή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Παναγία Βρεφοκρατούσα και άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος, εικόνα φορητή (EL)

Η εικόνα, που προέρχεται από το ναό του αγίου Ιγνατίου στην πόλη της Ζακύνθου, φέρει εκτεταμένες φθορές. Η Παναγία εικονίζεται σε προτομή, στον τύπο της Γλυκοφιλούσας, και αριστερά, σε μικρότερη κλίμακα, ο άγιος Ιωάννης ο Πρόδρομος. Η Θεοτόκος, με κόκκινο μαφόριο με χρυσή παρυφή και σκούρο πράσινο χιτώνα, έχει τρυφερά στην αγκαλιά της το Χριστό, που αγγίζει με το ένα χέρι το μάγουλο της μητέρας του, ενώ με το άλλο κρατάει όρθιο κλειστό ειλητάριο. Φοράει διάφανο χειριδωτό χιτώνα, χρυσοπόρφυρη ζώνη και πλούσιο σε χρυσά φώτα καφεκίτρινο ιμάτιο. Ο άγιος Ιωάννης παριστάνεται κατά τα τρία τέταρτα να στρέφεται προς την Παναγία. Φοράει σκούρα γαλάζια μηλωτή και πράσινο ιμάτιο. Κρατάει σταυροφόρο ράβδο και ανοιχτό ειλητάριο. Ψηλά, στο γαλαζοπράσινο βάθος η επιγραφή: Η ΕΠΟΝΟΜΑΖΟΜΕΝΗ - ΑΓΙΑ ΔΥΝΑ[ΤΗ]. Η παράσταση της εικόνα ακολουθεί τη βυζαντινή παράδοση, όπως διαμορφώθηκε στην κρητική ζωγραφική από το 15ο αι., με εξαίρεση την απουσία του χρυσού βάθους, που αντικαθίσταται με ανοιχτό πρασινωπό χρώμα, που σκουραίνει ψηλά. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Εικόνα φορητή (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Portable icon (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Μήκος: 60.0 εκ. Ύψος: 46.0 εκ. (EL)


1450 AD - 1499 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

9X9RFR



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.