Εσταυρωμένος Χριστός και σύμβολα των Ευαγγελιστών, σταυρός από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων

Εσταυρωμένος Χριστός και σύμβολα των Ευαγγελιστών, σταυρός από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Εσταυρωμένος Χριστός και σύμβολα των Ευαγγελιστών, σταυρός από το τέμπλο του καθολικού της Ιεράς Μονής Στροφάδων (EL)

Δοξαράς Παναγιώτης (EL)
Doxaras Panagiotis (EN)

Ο ξυλόγλυπτος και χρυσωμένος σταυρός περιβάλλεται στο μεγαλύτερο τμήμα του από φυτικό ανάγλυφο πλαίσιο, ενώ στο εσωτερικό του περίγραμμα κοσμείται με σφαιρίδια. Στις τρίλοβες απολήξεις των κεραιών του στερεώνονται ξυλόγλυπτα άνθη ακάνθου με διπλή σειρά φύλλων. Στη βάση του σταυρού ακουμπούν αντικριστά οι κεφαλές δύο δρακόντων με φολιδωτά σώματα. Το σύστημα στήριξης των λυπηρών διαμορφωνόταν με τη βοήθεια άλλων τεσσάρων δρακόντων. Στα επάνω άκρα των κεραιών και στη βάση του σταυρού απεικονίζονται τα σύμβολα των Ευαγγελιστών και τα αντίστοιχα Ευαγγέλια, με περικοπές που αναφέρονται στη Σταύρωση του Χριστού. Στο χρυσό βάθος παριστάνεται η Σταύρωση. Ο νεκρός Χριστός, με γερμένο το κεφάλι στο δεξιό ώμο, είναι προσηλωμένος σε γραπτό απλό σταυρό. Φοράει υπόλευκο περίζωμα, που διπλώνει μπροστά, ενώ η άκρη του κυματίζει ελεύθερα. Το σώμα του, που αποδίδεται με πλαστικότητα κάμπτεται στη μέση και τα γόνατα σχηματίζουν έντονη γωνία. Από τα χέρια, την πλευρά και τα καρφωμένα με ένα καρφί πέλματα ρέει αίμα, που κυλάει έως το άκρο της κάθετης κεραίας, όπου απεικονίζεται συνοπτικά ο λόφος του Γολγοθά με την κάρα του Αδάμ. Στη βάση αριστερά, με κόκκινα γράμματα στο χρυσό βάθος, αναγράφεται η αφιερωματική επιγραφή: ΔΕΗΣΙΣ ΤΟΥ ΔΟΥΛΟΥ / ΤΟΥ ΘΕΟΥ ΔΑΝ/ΙΗΛ ΙΕΡΟΜΟΝ(ΑΧΟΥ) / ΤΟΥ Γ(ΟΥ)ΡΑΤ(ΟΥ). Δεξιά η υπογραφή του ζωγράφου και η χρονολογία: ΧΕΙΡ ΠΑΝΑΓΙΟΤΙ / ΔΟΞΑΡΑ, ΕΚ ΧΩ/ΡΑΣ ΚΑΛΑΜΑΤΑΣ ΑΧΠΘ (1689). Στο πρώιμο αυτό έργο ο Δοξαράς υιοθετεί στοιχεία της δυτικής τέχνης και εισάγει στη θρησκευτική ζωγραφική τη χρήση του λαδιού, αντί της αυγοτέμπερας. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Σταυρός τέμπλου (EL)
Templon cross (EN)

Ξύλο (EL)
Wood (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 244.0 εκ. Μήκος: 4.0 εκ. Ύψος: 176.0 εκ. (EL)


1690 AD - 1689 AD




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

JILGNP



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.