Ευαγγέλιο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ευαγγέλιο (EL)
Gospel (EN)

Στην αρχή κάθε Ευαγγελίου προτάσσεται ολοσέλιδη χαλκογραφία του αντίστοιχου Ευαγγελιστή. Στη σελίδα τίτλου υπάρχει και το σήμα του τυπογραφείου, μία γοργόνα με δύο ουρές και τα αρχικά του ονόματος του τυπογράφου: Ν.Σ. Ο Νικόλαος Σάρος ήταν ο δεύτερος σημαντικός Γιαννιώτης τυπογράφος, μετά το Νικόλαο Γλυκύ, στη Βενετία. Το τυπογραφείο του είχε ιδρυθεί το 1681 και ήταν σε λειτουργία μέχρι το 1778. Η επιμέλεια του Ευαγγελίου και τα εισαγωγικά κείμενα οφείλονται στον Ιταλό τυπογράφο Antonio Bortoli, του οποίου το τυπογραφείο στη Βενετία είχε εκδώσει για πρώτη φορά βιβλία στα Ελληνικά. Το Ευαγγέλιο φέρει σφυρήλατα διάτρητα ελάσματα πάνω στο βελούδινο κάλυμμα. Στο κέντρο της κύριας όψης παριστάνεται η Ανάσταση. Ο Χριστός πατάει στο κέντρο της μισάνοιχτης σαρκοφάγου, ενώ κοντά στον τάφο στέκονται δύο άγγελοι, με χειρονομίες θαυμασμού. Στις γωνίες τέσσερις προφήτες, κρατώντας ανοιχτά ειλητάρια. Στο μέσον της πίσω όψης απεικονίζεται η Σταύρωση του Χριστού, που πλαισιώνεται από την Παναγία και τον Ιωάννη. Πάνω από την κάθετη κεραία του σταυρού, μέσα σε νεφέλες, παριστάνεται ο Θεός Πατήρ. Στις γωνίες οι τέσσερις Ευαγγελιστές, κρατώντας ανοιχτά Ευαγγέλια. Η στάχωση χρονολογείται το δεύτερο μισό του 18ου αι. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Zakynthos (EN)

Έντυπο βιβλίο (EL)
Printed book (EN)

Χαρτί (EL)
Άργυρος (EL)
Βελούδο (EL)
Silver (EN)
Paper (EN)
Velvet (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Ζακύνθου (EL)

Πλάτος: 24.5 εκ. Ύψος: 32.5 εκ. (EL)


1755 AD - 1754 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

MVK0LU



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.