Υψίπους κωδωνόσχημος κρατήρας με γραπτή διακόσμηση

Υψίπους κωδωνόσχημος κρατήρας με γραπτή διακόσμηση
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Υψίπους κωδωνόσχημος κρατήρας με γραπτή διακόσμηση (EL)
High-footed bell-krater with painted decoration (EN)

Υψίπους κωδωνόσχημος κρατήρας. Από ωχροκάστανο πηλό, με γραπτή διακόσμηση από εξίτηλη μελανή βαφή. Έχει ψηλό κυλινδρικό στέλεχος-πόδι, έντονα διευρυνόμενο προς τα κάτω όπου απολήγει σε λεπτό δίσκο έδρασης με δακτυλιόσχημο πέρας και κοιλότητα από κάτω. Στην επάνω επιφάνειά του σχηματίζεται αυλάκωση, ενώ λίγο πριν από τη συμβολή του με το πόδι δημιουργείται βαθμίδωση-νεύρωση. Σώμα κωδωνόσχημο με απλό, ελαφρώς έξω νεύον, χείλος. Λίγο κάτω από αυτό εκφύονται οι δύο μικρές, οριζόντιες, κυκλικής διατομής λαβές. Η ρίζα του χείλους κοσμείται εξωτερικά με ο0ριζόντια τεθλασμένη γραμμή που ορίζεται από ταινίες. Το σώμα διακρίνεται σε τρεις διακοσμητικές ζώνες άνισου πάχους. Η ανώτερη χωρίζεται σε μετόπες (τρεις σε κάθε όψη) διακρινόμενες μεταξύ τους με κάθετες ταινίες με ολόβαφους ρόμβους και τρίγωνα. Στο εσωτερικό των μετοπών, έξι ομόκεντροι κύκλοι περιβάλλουν κεντρικό ακτινοειδές κόσμημα. Ενίοτε, στα μεταξύ των κύκλων κενά διαστήματα, κάθετα γραμμίδια. Η κατώτερη ζώνη φέρει ανεστραμμένα τρίγωνα που γεμίζουν με τεμνόμενες ευθείες που σχηματίζουν ρόμβους, αβαφείς και δικτυωτούς εναλλάξ. Μεταξύ αυτής και της πρώτης ζώνης, πλατιά οριζόντια ταινία, ολόβαφη. Το πόδι κοσμείται με οριζόντιες ταινίες άνισου πάχους. Οι λαβές είναι ολόβαφες και περιβάλλονται πάνω και κάτω από καμπύλες. Ολόβαφο και το εσωτερικό, εκτός από εξηρημένη ταινία στη ρίζα του χείλους. (EL)
Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Κρατήρας με πόδι (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Krater with foot (EN)

Πηλός κίτρινος ανοικτός (EL)
Light yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Ύψος: 24.2 εκ. (EL)


800 BC - 776 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

XPO326



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.