Γραπτός κρατήρας με ψηλό πόδι και ψευδοπροχοή

Γραπτός κρατήρας με ψηλό πόδι και ψευδοπροχοή
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Γραπτός κρατήρας με ψηλό πόδι και ψευδοπροχοή (EL)
Painted high-footed krater with false outlet (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)
Γραπτός υψίπους κωδωνόσχημος κρατήρας με ψευδοπροχοή. Πλήρης, κατόπιν συγκόλλησης. Έχει ψηλό κυλινδρικό στέλεχος-πόδι, έντονα διευρυνόμενο προς τα κάτω όπου απολήγει σε λεπτό δίσκο έδρασης με δακτυλιόσχημο πέρας και κοιλότητα από κάτω. Στην ορατή επιφάνειά του σχηματίζεται αυλάκωση. Λίγο ψηλότερα από τη συμβολή του με το στέλεχος του ποδιού δημιουργείται βαθμίδωση-νεύρωση. Σώμα κωδωνόσχημο. Με τη μεσολάβηση αυλάκωσης που ορίζεται στην κάτω μεριά από πλαστική νεύρωση, απολήγει πάνω σε πλατύ οριζόντιο χείλος με δακτυλιόσχημο πέρας, που κλίνει προς τα έξω και κάτω. Από το χείλος εκφύονται δύο κάθετες ταινιωτές λαβές. Μια τρίτη, με μορφή χοανοειδούς ψευδοπροχοής, έχει προστεθεί κάτω από τη διακοσμητική πλαστική νεύρωση. Πάνω στη νεύρωση, στο διάστημα μεταξύ λαβής και ψευδοπροχοής, δύο ζεύγη οπών κατά ακανόνιστα διαστήματα. Η γραπτή διακόσμηση αποδοσμένη με εξίτηλη μελανή βαφή έχει αποχρωματιστεί σχεδόν πλήρως και αναγνωρίζεται μόνο από το αποτύπωμά της. Η ρίζα του χείλους κοσμείται εξωτερικά με ταινία που πληρούται με τεθλασμένη γραμμή. Η διακοσμητική ζώνη, στο μέσον περίπου του ύψους του σώματος, πληρούται με τρεις σειρές ορθογωνίων, άβαφων και δικτυωτών εναλλάξ, εν είδει ζατρικίου. Το υπόλοιπο σώμα κοσμείται με οριζόντιες ταινίες άνισου πάχους. Το χείλος φέρει εγκάρσια γραμμίδια. Τις ράχες των λαβών διατρέχουν δύο τεμνόμενες καμπύλες γραμμές γραμμιδίων. Το εσωτερικό του αγγείου είναι ολόβαφο. (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Dodecanese (EN)

Κρατήρας με πόδι (EL)
Αρχαιολογικό αντικείμενο (EL)
Krater with foot (EN)

Πηλός κίτρινος ανοικτός (EL)
Light yellow clay (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Δωδεκανήσου (EL)

Διάμετρος: 19.5 εκ. Ύψος: 20.5 εκ. (EL)


800 BC - 776 BC




Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

U119LE



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.