Γιαταγάνι
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NCΓιαταγάνι (EL)
Yiatagani, sword equipment of shadow theater (EN)

Φορέας προστασίας: Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)
Γιαταγάνι, εξάρτημα οπλισμού των αγωνιστών της Επανάστασης του '21. Ξίφος ασημένιο, φουσκωτό, με θήκη. Αποτελείται από δύο τμήματα: α) λεπίδα με λαβή και β) θήκη. Η λαβή και η θήκη φέρουν ασημένια επένδυση με έκτυπο καλεμιστό διάκοσμο. Η θήκη αποτελείται από δύο ημικυλινδρικά τμήματα που ενώνονται και στερεώνονται κατά μήκος πάνω σε ξύλινο σκελετό. Η θήκη διάκοσμη με άνθινα μοτίβα, στα οποία παρεμβάλλονται μιναροειδή αρχιτεκτονήματα, λιοντάρια που κατασπαράζουν φίδια, τρόπαια όπλων, καράβια, κέρας της Αμάλθειας, δράκοντες και φίδια, όλα σε μια οργιαστική απόδοση. Στο άνω τμήμα της θήκης έξι δακτύλιοι με άνθινη διακόσμηση. Στη διακοσμητική επιφάνεια κοντά στο δακτύλιο τουρκική σφραγίδα με ντουρά και δυσανάγνωστα στοιχεία χρονολόγησης. (EL)
Archaeological Service / Museum: Museum of Modern Greek Culture (EN)

Γιαταγάνι (EL)
Cutlass (EN)

Άργυρος (EL)
Silver (EN)

Μουσείο Νεώτερου Ελληνικού Πολιτισμού (EL)

Μήκος: 95.0 εκ. (EL)


1701 AD - 1799 AD
Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

5AEGD2*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.