Ευαγγέλιο και Ευαγγελιστάριο

Ευαγγέλιο και Ευαγγελιστάριο
δείτε την πρωτότυπη σελίδα τεκμηρίου
στον ιστότοπο του αποθετηρίου του φορέα για περισσότερες πληροφορίες και για να δείτε όλα τα ψηφιακά αρχεία του τεκμηρίου*
χρησιμοποιήστε
το αρχείο ή την εικόνα προεπισκόπησης σύμφωνα με την άδεια χρήσης :
CC BY-NC 4.0

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση
CC_BY_NC



Ευαγγέλιο και Ευαγγελιστάριο (EL)
Gospel (EN)

Γλυζούνης Εμμανουήλ (EL)
Glyzounis Emmanouel (EN)

Φορέας προστασίας: Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών (EL)
Ευαγγέλιο (ΙΜΓ Β126Α) με στάχωση όπου οι δυο ξύλινες πινακίδες καλύπτονται εξωτερικά από μαύρο βελούδο. Στο κέντρο, σε σχεδόν ωοειδές μετάλλιο από νεάργυρο, η παράσταση της Δέησης (Τρίμορφο) που συνοδεύεται στις γωνίες από ακόμη τέσσερα μετάλλια με τις μορφές των Ευαγγελιστών.Το κείμενο έχει 254 σελίδες και είναι γραμμένο σε δυο στήλες πολλών στίχων. Η γραφή στο κείμενο είναι μικρογράμματη με μαύρη μελάνη, αλλά και ερυθρή, συνήθως, στις επικεφαλίδες. Δε σώζεται παρά τμήμα μεταλλικών ράβδων και μια ακέραιη με κατεύθυνση από την κάτω ξύλινη πινακίδα προς την αντίστοιχη επάνω με σκοπό να προστατεύουν τα εσωτερικά φύλλα του βιβλίου, σφραγίζοντάς το και κρατώντας το κλειστό. Το Ευαγγελιστάριο διαθέτει 46 σελίδες του και έχει συντεθεί από τον Εμμανουήλ Γλυζούνη κατόπιν προτροπής του Πατριάρχη Χρύσανθου. Εσωτερικά του Ευαγγελίου βρέθηκαν δύο σελίδες Α4 με γραπτά θεία κηρύγματα της γιορτής του Δεκαπενταύγουστου των ετών 1994 και 1996 (ΙΜΓ Β126Β, Γ). (EL)
Archaeological Service / Museum: Ephorate of Antiquities of Grevena (EN)

Έντυπο βιβλίο (EL)
Printed book (EN)

Ξύλο (EL)
Χαρτί (EL)
Βελούδο (EL)
Μέταλλο (EL)
Wood (EN)
Paper (EN)
Velvet (EN)
Metal (EN)

Εφορεία Αρχαιοτήτων Γρεβενών (EL)

Πλάτος: 24.0 εκ. Ύψος: 33.0 εκ. (EL)


1899 AD - 1899 AD



Εικόνα

© Εθνικό Αρχείο Μνημείων-Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού

http://creativecommons.org/licenses/by-nc/4.0/

VAB8XP



*Η εύρυθμη και αδιάλειπτη λειτουργία των διαδικτυακών διευθύνσεων των συλλογών (ψηφιακό αρχείο, καρτέλα τεκμηρίου στο αποθετήριο) είναι αποκλειστική ευθύνη των φορέων περιεχομένου.